petak, 25. travnja 2014.

Pakao u „fotofinišu“ rata: bombardiranje Drezdena


 Svuda pođi u Drezden dođi, ali samo tekstom jer još tjelesno nisam bio tamo... Zanima me ako netko zna 100% da mi objasni ovu zavrzlamu u vezi s kipom nad gradom. Je li to kip s Gradske vijećnice ili crkve/katedrale? Na internetu se pojavljuju različite informacije zavisno od autora teksta...

Saveznici su u noći s 13. na 14. veljače 1945. bombardirali Drezden i tada je poginulo nekoliko desetaka tisuća civila i vojnika. Grad na rijeci Labi bio je bombardiran samo 100 dana prije završetka Drugog svjetskog rata, i gotovo sravnjen sa zemljom, premda nije imao skoro nikakav vojni značaj. 
 


Ipak, Drezden je mnogima u svijetu poznat po svojoj čuvenoj ratnoj fotografiji koja simbolizira ratnu tragediju. Ona prikazuje jedan od sačuvanih kipova na Gradskoj vijećnici koji se poput duha nadvio nad posve uništenim gradom.
Zanimljivo je spomenuti kako su u obnovi još jednog simbola Drezdena - čuvene protestantske crkve Frauenkirche, financijski sudjelovale i vlade Velike Britanije i SAD-a. Simbolično pomirenje nekadašnjih ratnih neprijatelja okrunio je britanski dar - križ na kupoli kojega je izradio Alan Smith, sin RAF-ova pilota, koji je sudjelovao u bombardiranju grada.
Komunističke vlasti nakon rata nisu uopće namjeravale obnavljati Frauenkirche, nego ruševinu ostaviti kao spomen na ratna razaranja. Tek nakon njemačkog ujedinjenja, veličanstvena građevina počela se obnavljati, a obnova je potrajala punih 11 godina i završena tek 2005., a stajala je oko 180 milijuna eura.
Drezdenska katolička katedrala Hofkirche, koju je projektirao Talijan Gaetano Chiaveri, također nosi svoju ratnu priču. U bombardiranju je pogođena nekoliko puta, a krov je bio posve uništen, kao i dio vanjskih zidova.
Sve u svemu, Drezden je prošao jedinstven i trnovit put tijekom 20. stoljeća - od jednoga među najznačajnijim kulturnim i gospodarskim središtima Vajmarske Republike, preko nevjerojatnog razaranja krajem Drugog svjetskog rata, do grada koji je u komunističkom duhu životario u Istočnom bloku.
Danas u slobodnoj Njemačkoj ponovno s pravom zauzima poziciju jednoga od važnih gradova Srednje Europe, koji svojom ljepotom ostavlja bez daha. Iako danas u saskoj prijestolnici više nisu vidljivi ratni ožiljci, većina posjetitelja itekako je svjesna njegove krvave i traumatične prošlosti za koju nitko nije odgovarao.  

Nema komentara:

Objavi komentar