ponedjeljak, 14. travnja 2014.

Konačno poznat datum postavljanja spomenika bl. papi Ivanu Pavlu II.?


Iako je prvi sastanak na kojem je službeno pokrenuta inicijativa za podizanje Papina spomenika ispred sarajevske katedrale održan 1. lipnja 2007., nakon višegodišnjih peripetija i birokratskih problema ovih dana stvari polako dolaze na svoje. Prema posljednjim informacijama koje smo dobili u komunikaciji s uposlenicima Hrvatskog kulturnog  društva Napredak, vrlo brzo se mogu očekivati i radovi ispred same katedrale, dok je datum postavljanja spomenika poznat - 30. travnja ove godine. 
 
 
Simboličan je to datum jer će to biti samo nekoliko dana nakon što će sada bl. Ivan Pavao II. biti proglašen svetim. Osim toga, 30. travnja se u Napretku obilježava kao Dan ovoga hrvatskog  kulturnog društva. Ipak, uz Vrhbosansku nadbiskupiju, Napredak je najzaslužniji što se ideja o postavljanju spomenika ispred katedrale privodi kraju.

Popločavanje pločnika i preslaganje stepeništa

„Vrlo brzo se mogu očekivati i radovi ispred same katedrale. Pored postamenta za sam spomenik sada će se uraditi, bolje reći presložit će se, stepenište ispred katedrale jer je u dosta lošem stanju, a pored toga u planu je i popločavanje pločnika oko katedrale, kao i još neki zahvati na samom pročelju katedrale. Ima kamenih blokova koji su oštećeni pa je postavljanje spomenika dobra prilika da se sve uredi“, rekao je Vanja Gavran, višegodišnji djelatnik i suradnik HKD-a Napredak.
Budući da je spomenik već u ljevaonici, njegov autor kipar Hrvoje Urumović je bio u veliku poslu te je tako ostao nedostupan za medije. Međutim, saznali smo kako je modeliranje u gips sa svojim suradnicima započeo već u listopadu, tako da se može očekivati privođenje kraju svih potrebitih radnji u svezi s dovršetkom spomenika.
„Veliki je to posao. Ne znam koliko smo uopće svjesni o kakvu se spomeniku radi. To je spomenik od skoro tri metra i čak 12 četvornih metara. Kada čovjek stane pred njega, osjeti njegovu snagu, jačinu vjere blaženog Pape, a tim i sam postaje snažniji. Ukratko, spomenik je fascinantan i odlično će se uklopiti pred sarajevskom katedralom. Sam spomenik će biti izrađen od siluminija koji je inače srebrn, tako da će mu ta boja dati posebnu težinu“, komentirao je Gavran i naglasio kako je uistinu riječ o veliku projektu koji je nažalost od začetka ideje do realizacije imao birokratskih problema koji su se bili oduljili, što se i moglo očekivati s obzirom na činjenicu da je katedrala Presvetog Srca Isusova nacionalni spomenik.

U Sarajevu 4. travnja donatorska večer

Projekti ovakve veličine uvijek pokreću pitanje o njihovoj cijeni. Budući da od samog početka na ovoj ideji rade Vrhbosanska nadbiskupija i Hrvatsko kulturno društvo Napredak, već se imalo oko 100 000 KM troškova, a prema procjenama, ukupno će za spomenik i ostala uređenja trebati oko 480 000 KM.
„Za sada je osigurano oko 100 000 KM, ali vjerujemo kako neće biti većih poteškoća da se osigura i ostatak. Vjerujemo da će projekt financijski pomoći sve razine vlasti u BiH. Nedavno je bila donatorska večera u Zagrebu gdje se okupilo dosta uglednika, a 4. travnja donatorska večer će biti u Sarajevu gdje očekujemo predstavnike vlasti, diplomatskog zbora, gospodarstvenika i mnogih drugih kako bi se sredstva čim prije osigurala“, naglasio je Vanja Gavran.
Predsjednik HKD-a Napredak mons. Franjo Topić rekao je u jednoj izjavi za medije kako su spomenici važni biljezi kulture, vjere i umjetnosti, a da je uloga bl. Ivana Pavla II. ogromna jer je, prije svega, među prvima priznao BiH kao neovisnu državu. Osim toga, u svojim audijencijama i obraćanjima papa Wojtyla je više od 250 puta spominjao Bosnu i Hercegovinu, molio za nju i sve njezine narode i građane. Osim navedenog, vrijedno je spomenuti kako je zahvaljujući njemu, u BiH dopremljeno mnogo humanitarne pomoći, a naposljetku sama činjenica da je BiH posjetio dva puta, dovoljno govori koliko mu je bila pri srcu.
Iako se još uvijek ne zna tko će otkriti Papin spomenik kada bude postavljen ispred katedrale, jasno je da je bl. Ivan Pavao II. svojim odnosom prema BiH to zaslužio i mnogo ranije. No, bolje ikad nego nikad.

Nema komentara:

Objavi komentar