srijeda, 7. studenoga 2012.

Vjera je osnova molitava koje su izrečene u kraljevskom gradu


Na mjestu gdje je prije osmanskog prodora u Bosnu stajao kraljevski grad Bobovac u znak sjećanja na (pret)posljednju bosansku kraljicu Katarinu Kosaču Kotromanić 20. listopada organizirano je jedanaesto hodočašće vjernika Vrhbosanske nadbiskupije i deveti molitveni pohod Bobovcu katolika djelatnika Ministarstva obrane, pripadnika Oružanih snaga BiH i redarstvenika državne, entitetske i županijske razine. Koncelebrirano sv. misno slavlje predvodio je vojni ordinarij u BiH mons. Tomo Vukšić.  
 
Molitveni dan za domovinu započeo je tradicionalnim okupljanjem vjernika kod rijeke Bukovice podno Bobovca nakon čega su svi nazočni u koloni, predvođeni vojnicima koji su u svečanim uniformama nosili barjake: države BiH, Vatikana, hrvatske komponente Oružanih snaga BiH, krenuli ka ostacima nekoliko kilometara udaljene utvrde. Vojnici su cijelim putem molili, a s njima su pješačili: mons. Vukšić, mons. Juraj Jezerinac, vojni biskup Republike Hrvatske te delegat Slovenačkog vojnog vikarijata fra Vito Muhič.

Molitveni pohod za domovinu BiH

Pozdrav na početku euharistijskog slavlja u ime vrhbosanskog nadbiskupa metropolite Vinka kard. Puljića, koji se trenutno nalazi na Biskupskoj sinodi u Rimu, uputio je generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. mr. Luka Tunjić


Mons. Tunjić je podsjetio kako je molitveni pohod Bobovcu pokrenuo kardinal Puljić u znak sjećanja na bosansku kraljicu Katarinu Kosaču koja je preminula u Rimu 25. listopada 1478. s ciljem ujedinjenja u molitvi za osobne potrebe, za vlastiti narod i domovinu Bosnu i Hercegovinu, ali i za sve ljude i narode koji u njoj žive. Zahvalio je: djelatnicima Ministarstva obrane i pripadnicima Oružanih snaga BiH, Vojnom ordinarijatu, župama Kraljeva Sutjeska i Kakanj te svima koji su pomogli u organizaciji. Nakon pozdrava uslijedila je sv. misa u kojoj je prigodnu propovijed uputio mons. Vukšić.
„Dok smo se u povorci uspinjali prema ovom visu i molili za domovinu, odnosno dok smo hodili gore i evo okupili se oko oltara Gospodnjega da započnemo misnu molitvu, sama od sebe se nametala misao kako je ta duga povorka, sastavljena od pobožnih pojedinaca, vrlo uspjela slika cijele Crkve, hodočasničke zajednice vjernika, koja se u vjerničkoj nadi, prolazeći kroz vrijeme, uspinje prema Nebeskom Visu, da pristupi vječnom slavlju liturgije koju, u zajednici Presvetoga Trojstva, predvodi Spasitelj svijeta, Krist Gospodin. Vjera je snaga koja nas je popela na ovu uzvisinu. Vjera je osnova naših molitava koje ćemo ovdje izreći. Vjera je hrana naše ljubavi prema Bogu i svakom čovjeku. To je vjera u Boga Oca svih ljudi, Njegova Sina Isusa Krista, Spasitelja svakoga čovjeka i cijeloga svijeta, i Duha Svetoga koji posvećuje svaku dobru nakanu i plemenito djelo. Ta vjera je u korijenu svih naših nada, a posebice nade u vječno spasenje“, rekao je biskup Vukšić na početku svoje propovijedi.
Podsjetio je da je papa Benedikt XVI. za cijelu Crkvu 11. listopada 2012. otvorio Godinu vjere koja će trajati do svetkovine Krista Kralja, 24. studenoga 2013. 

„Papa je Godinu vjere proglasio upravo zato da Crkva obnovi zanos vjere u Isusa Krista, jedinoga Spasitelja svijeta, da ponovno u njoj oživi radost što kroči putom koji joj je pokazao i svjedoči na konkretan način preobražavajuću snagu vjere“, rekao je mons. Vukšić istaknuvši da je Godina vjere zapravo poziv na autentično obraćenje Kristu Gospodinu, jedinom Spasitelju svijeta.

Kršćanska vjera je dar koji treba dijeliti

„Ona je milosno razdoblje koje nam nudi providnost Božja, u kojemu bismo trebali postati još svjesniji da je potrebno uočiti dvostruku razinu jedne vjere i prema tomu se ispravo odnositi. Jedna razina jest objektivni sadržaj vjere, kojega nastojimo upoznati i dublje shvatiti, a druga je naš subjektivni čin vjere kojim, posvema slobodni, ispovijedamo svoj pristanak uz taj sadržaj i odlučujemo pouzdati se u Boga. Te dvije razine nikada nisu odvojene već postoji duboka povezanost između čovjekova subjektivnoga čina, kojim se vjeruje i kojim se svjedoči u svakodnevnom životu, i sadržaja uz koji se pristaje: to jest Boga samoga, kojemu se vjeruje da je istina ono što je objavio, u kojega se vjeruje tako da mu se pristupa s povjerenjem te u kojega se vjeruje kao jedinoga Boga u Trojstvu božanskih osoba“, kazao je biskup Vukšić naglašavajući da je kršćanska vjera za svakoga njezina sljedbenika uvijek osobna, ali nikada privatna te da je ona dar kojega trebaju dijeliti.
Nakon prigodne homilije svi nazočni su izmolili Vjerovanje čime je službeno započela Godina vjere na razini Vojnog ordinarijata Bosne i Hercegovine.
Pred kraj sv. mise sutješki dekan i kakanjski župnik preč. Marijan Marijanović predao je u ime župe biskupu Vukšiću sliku Katarine Kosače koju je naslikao akademski slikar Zvonko Ostojić, a direktor Granične policije Vinko Dumančić darovao je mons. Vukšiću sliku oluje na moru - rad slikara Nikice Sabljića, inače djelatnika Granične policije.
Na kraju mise nazočni su zajedno izmolili Molitvu za domovinu te se uputili ka mjestu odakle je započeo pohod na Bobovac gdje je vojska nazočnima podijelila vojnički grah. Tijekom mise pjevao je župni zbor sv. Petra i Pavla iz Kaknja.
Unatoč najavljenom lijepom vremenu, ove je godine na Bobovcu bilo osjetno manje vjernika nego inače. Možda bi se za sljedeće hodočašće i molitvu za domovinu na Bobovcu trebao osvježiti i proširiti program te se potruditi privući djecu i mlade, što bi bila izvrsna povijesna lekcija na stvarnim lokacijama.

Nema komentara:

Objavi komentar