četvrtak, 31. svibnja 2012.

Pastirski pohod pape Benedikta XVI. Hrvatskoj

Hrvatska metropola je 4. i 5. lipnja 2011. bila domaćin 19. i prvog ovogodišnjeg apostolskog putovanja pape Benedikta XVI. Središnji dio Papine apostolske posjete Hrvatskoj bilo je bdijenje prvog dana s nekoliko desetaka tisuća mladih na Trgu bana Jelačića te svečano euharistijsko slavlje drugog dana posjete Hrvatskoj na prostoru zagrebačkog hipodroma pred oko 350.000 hodočasnika u prigodi proslave Prvog susreta hrvatskih katoličkih obitelji. 


U svoj prvi pohod Hrvatskoj Benedikt XVI. je doputovao posebnim zrakoplovom koji je u zagrebačku zračnu luku Zagreb sletio 4. lipnja u 11 sati. Poglavara Katoličke crkve, plješćući i mašući papinskim i hrvatskim zastavicama, dočekali su brojni vjernici te politički i crkveni velikodostojnici.

Doček Benedikta XVI. i pozdravni govori

U zračnoj luci Papu su pozdravili predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, zagrebački nadbiskup Josip kard. Bozanić i predsjednik HBK nadbiskup Marin Srakić.
Nakon pozdrava predsjednik Hrvatske je, izražavajući dobrodošlicu Papi, između ostaloga podsjetio na ulogu Svete Stolice u priznanju Hrvatske kao samostalne države te naglasio da Hrvatska ima duboke kršćanske korijene.
„Hrvatska, zemlja s dugom kršćanskom tradicijom, s katoličanstvom kao bitnim elementom  nacionalnog  i  kulturnog  identiteta  većine svojih građana, zalaže se za slobodu religije, za pravo vjerskih zajednica da se, u skladu s vlastitim uvjerenjima, slobodno organiziraju, za poštivanje posebnosti identiteta različitih konfesija te poštivanje njihova pravnog položaja. Zalaže se za promicanje ekumenske i interkonfesionalne tolerancije i dijaloga“, rekao je predsjednik Josipović.
Nakon njega održao je Sveti Otac svoj prvi govor u Hrvatskoj.
„S velikom radošću dolazim među vas kao hodočasnik u ime Isusa Krista. Srdačno pozdravljam ljubljenu hrvatsku zemlju i, kao nasljednik apostola Petra, velikim zagrljajem grlim sve njezine stanovnike. Zahvaljujem Gospodinu za dugu povijest vjernosti koja povezuje vašu zemlju sa Svetom Stolicom. Brojimo više od trinaest stoljeća snažnih i posebnih veza, prokušanih i učvršćenih u ponekad teškim i bolnim okolnostima. Ta je povijest rječiti dokaz ljubavi vašega naroda prema evanđelju i prema Crkvi. Od samih početaka vaš narod pripada Europi te joj, na poseban način, daje doprinos u duhovnim i moralnim vrijednostima, koje su kroz stoljeća oblikovale svakodnevni život kao i osobni i nacionalni identitet njezine djece“, rekao je, između ostalog, Papa u zračnoj luci.

Susret s predstavnicima civilnog i društvenog života

Nakon luke Pleso Benedikt XVI. posjetio je predsjednika Hrvatske u njegovom uredu na Pantovčaku, a potom se u Apostolskoj nuncijaturi susreo s predsjednicom Vlade Republike Hrvatske Jadrankom Kosor.
U poslijepodnevnim satima Papa je, u zgradi Hrvatskog narodnog kazališta, imao susret s predstavnicima civilnog društva, svijeta politike, vjerskih zajednica, znanosti, kulture, poduzetništva i diplomatskog zbora.
Središnja tema Papinog govora bila je savjest. 


"Tema savjesti je transverzalna glede raznih područja u kojima djelujete i temelj je za slobodno i pravedno društvo, kako na nacionalnoj tako i nadnacionalnoj razini. Naravno, mislim na Europu, čija je Hrvatska oduvijek sastavnica na povijesno-kulturnome planu, a to će doskora biti i na političko-institucionalnoj razini... Ako se savjest, prema prevladavajućem modernom shvaćanju, ograniči u subjektivni okvir, u koji se smješta religiju i moral, onda krizi zapada nema lijeka, a Europa je osuđena na nazadovanje. Ako se, naprotiv, savjest otkrije kao mjesto slušanja istine i dobra, mjesto odgovornosti pred Bogom i braćom ljudima, što je protiv svake diktature, onda ima nade za budućnost", zaključio je Sveti Otac.

Pouzdajte se u Isusa

Nakon susreta u zgradi kazališta Papa se u papamobilu dovezao do Trga bana Jelačića gdje ga je čekalo razdragano mnoštvo mladih vjernika s poklicima: „Papa, mi te volimo!“ Gradskim ulicama sve do Trga bana Jelačića Papin prolazak je mnoštvo ljudi pratilo mahanjem vatikanskim zastavicama i oduševljenim povicima.
Na trgu je Papu dočekao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji ga je pozdravio i simbolično mu predao ključeve grada Zagreba te darovao repliku grba grada.
Nakon pozdravnog govora predsjednika HBK nadbiskupa Marina Srakića, papa Benedikt XVI. započeo je bdijenje s mladima uvodnom molitvom poslije koje je slijedio navještaj Božje riječi. Za susret je izabrano čitanje iz Poslanice Filipljanima, a kao otpjevni psalam ulomak iz Psalma 34. Nakon navještaja Božje riječi dvoje mladih iznijeli svoja svjedočanstva o kršćanskomu življenju. Daniel Vorih, student V. godine povijesti i studentica teologije 22-godišnja Mateja Buha. Potom se Papa obratio mladima.
 „Ne popuštajte kušnjama da se potpuno pouzdate u posjedovanje, u materijalne stvari, odričući se slijediti istinu koja seže dalje, poput visoke zvijezde na nebu, kamo vas Krist želi povesti. Dopustite da vas povede u Božje visine“, rekao je Papa te na tom putu kao uzora stavio brojne svece, a osobito "sjajnog mladića" bl. Ivana Merza.
Poručivši mladima da će samo ukorijenjeni u Kristu moći u punini živjeti ono što jesu, Papa je rekao: „Rastući u prijateljstvu s Gospodinom, kroz Njegovu Riječ, euharistiju i pripadnost Crkvi, uz pomoć vaših svećenika, moći ćete svima svjedočiti radost susreta s Njim koji vas uvijek prati i zove vas živjeti u pouzdanju i nadi.“
Za vrijeme bdijenja s mladima održana je i Molitva vjernika, nakon koje je slijedilo klanjanje i blagoslov. Potom je u procesiji iz katedrale donesen Presveti Sakrament u pokaznici iz Riznice zagrebačke katedrale iz 18. stoljeća, a svi okupljeni predvođeni Papom zatim su u molitvi i šutnji slavili Gospodina u euharistiji.
Papa se pomolio pred likom Majke Božje od Kamenitih vrata, uresivši ga svojim osobnim darom, krunicom. Mladi su darovali Svetom Ocu tradicionalno hrvatsko glazbalo - tamburicu. Nakon bdijenja s mladima Papa se uputio papamobilom preko trga ispred katedrale gdje je pozdravio okupljene i otišao u Apostolsku nuncijaturu. Bdijenjem s mladima završio je službeni dio prvog dana Papinog posjeta.
Inače, program bdijenja zajedno s pretprogramom trajao je više od 12 sati. Održan je i zabavni festival mladih: puštani su spotovi i pjesme snimljene povodom Papinog dolaska, filmski isječci sa susreta katoličke mladeži, glazbene animacije, biblijski ples, tematski filmski uraci; predstavljeni su mladi po metropolijama, svjedočanstva bivših ovisnika o drogama…
Iako pokisli i po izrazito lošem vremenu za ovaj dio godine, nekoliko desetaka tisuća mladih pokazalo je izrazitu energiju u bdijenju sa Svetim Ocem.

Sv. misa na latinskom jeziku

Sutradan, 5. lipnja, središnji dio Papine apostolske posjete Hrvatskoj je bilo svečano euharistijsko slavlje na prostoru hipodroma pred oko 350.000 hodočasnika, velebna sv. misa slavljena je u prigodi proslave Prvog susreta hrvatskih katoličkih obitelji.
Sv. misi je prethodio cjelonoćni program koji se sastojao od: službe svjetla, molitve krunice, čitanja odlomaka iz evanđelja i govora bl. Ivana Pavla II., molitava nakana i desetica. Pretprogram naslovljen Obitelj – Zajedno u Kristu bio je ispunjen molitvom, pjesmama, svjedočanstvima obitelji, a upriličen je i poetsko-glazbeni recital. Završni molitveni dio predvodio je predsjednik Vijeća HBK za obitelj - krčki biskup Valter Župan, a tijekom tog dijela upriličena je obnova bračne privole i zahvala za bračnu plodnost i djecu te posveta hrvatskih obitelji Svetoj obitelji.

Uz Papu je koncelebriralo više od 1.000 svećenika 

Papa je na hipodrom došao u papamobilu, a radosno su ga pozdravljali vjernici mašući vatikanskim i hrvatskim zastavama. Uz Papu su koncelebrirali: četiri kardinala, sedamdesetak biskupa iz Hrvatske i inozemstva te više od tisuću svećenika.
Nakon ulazne pjesme pozdravni govor izrekao je zagrebački nadbiskup metropolit Josip kard. Bozanić.
„Sveti Oče, dolazite nam da nas učvrstite u vjeri. I mi Vas s vjerom primamo. Hvala Vam na ovom pohodu kojim ste uslišali naše ponavljane molbe i na taj način iskazali svoju pastirsku brigu prema Crkvi u Hrvatskoj. Zahvaljujemo Vam za sve što za nas činite, za ljubav koju nam očitujete“, rekao je u pozdravu dobrodošlice kardinal Bozanić.

Mn / Osjetljivost i zauzetost za obitelj

Pozdravivši na početku homilije sve obitelji okupljene na hipodromu, kao i sve druge koje su događaj pratile putem radija i televizije, Papa je rekao kako je rado prihvatio poziv hrvatskih biskupa da posjeti Hrvatsku prigodom prvoga Nacionalnoga susreta hrvatskih katoličkih obitelji. Dodao je da visoko cijeni „osjetljivost i zauzetost za obitelj". Ta se temeljna ljudska stvarnost, primijetio je Sveti Otac, danas mora suočiti s teškoćama i prijetnjama, pa stoga ima i posebnu potrebu evangelizirati se i podržati. Također je naglasio da su kršćanske obitelji temelj za odgoj u vjeri, za izgradnju Crkve kao zajedništva i za njezinu misionarsku nazočnost u najrazličitijim životnim situacijama.
U propovijedi na hrvatskom i talijanskom Papa je pozvao obitelji da se odupru sekularističkom mentalitetu koji Boga života gura na rub te donosi rastuću razjedinjenost obitelji. Primijetivši da je obitelj danas suočena s teškoćama i prijetnjama, pozvao je obitelji da se trajno obvežu učiti djecu moliti, da ih približe sakramentima i čitaju zajedno Sveto pismo, ali i da riječju budu „poput male Dvorane posljednje večere, poput one Marijine i učenika, u kojoj se žive jedinstvo, zajedništvo, molitva“.
„Svakomu je dobro poznato da je kršćanska obitelj posebni znak Kristove nazočnosti i ljubavi te da je ona pozvana dati posebni i nenadomjestivi doprinos evangelizaciji. Blaženi Ivan Pavao II., koji je čak triput posjetio ovu plemenitu zemlju, tvrdio je da je 'kršćanska obitelj pozvana živo i odgovorno sudjelovati u poslanju Crkve na vlastiti i originalni način, stavljajući u službu Crkve i društva samu sebe u svojem biti i djelovati, kao intimno zajedništvo života i ljubavi'. Kršćanska obitelj je uvijek bila primarni put prenošenja vjere te i danas posjeduje velike mogućnosti za evangelizaciju u mnogovrsnim okruženjima“, stoji u službenom prijevodu talijanskog dijela Papine homilije.
Za vrijeme sv. mise mons. Župan je izrekao govor u kojemu je, između ostalog, rekao: „Svjesni smo da i danas braku i obitelji prijeti srozavanje njihove stabilnosti. Promiču se oblici  zajedništva života koji nemaju nikakav temelj u europskoj kulturi i pravnoj baštini; a upravo se na stabilnosti obitelji i na kršćanskim vrednotama temeljila izgradnja civilizirane Europe i naše Hrvatske koja je oduvijek sastavni i neodvojiv dio Europe. Čvrsto smo uvjereni da se na tome temelji i naša budućnost“.

Blagoslov kamena temeljca za mnoge crkve

Ustaljeni je običaj da Sveti Otac u svom pohodu blagoslovi kamene temeljce za crkve koje će se u dogledno vrijeme graditi. Tako je Benedikt XVI. na kraju euharistijskog slavlja Prvoga nacionalnoga susreta hrvatskih katoličkih obitelji blagoslovio pedesetak kamena temeljaca koji su se nalazili ispred oltara.

Blagoslovio je i veliku Zavjetnu spomen-svijeću hrvatskih katoličkih obitelji koja će simbolično povezivati ovaj dan s budućim Nacionalnim danima hrvatskih katoličkih obitelji. Apostolskim blagoslovom i pjesmom Ljiljane bijeli završila je svečana sv. misa na hipodromu. Nakon sv. mise Papa se uputio prema novom sjedištu HBK na Ksaveru, gdje je otkrio ploču na spomen svog posjeta Hrvatskoj. 

Slavlje Večernje

U katedrali Blažene Djevice Marije na nebo uznesene na VII. vazmenu nedjelju održano je Slavlje druge večernje koju je predvodio Papa. Njega su u prvostolnici dočekali okupljeni biskupi, svećenici, redovnici, redovnice, bogoslovi, sjemeništarci te redovnički kandidati i kandidatice iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
Na ulazu su pomoćni zagrebački biskupi Mijo Gorski i Ivan Šaško, prinijeli Papi blagoslovljenu vodu kojom čini znak križa te raspelo kojemu iskazuje čast poljupcem. Nakon ulaska u katedralu Sveti Otac zadržao se u tihoj molitvi na klecalu pred svetištem. Poslije pozdrava je kardinal Bozanić predao Papi dar Zagrebačke nadbiskupije, presliku ikone Majke Božje od Kamenitih vrata koju je, prema izvorniku, izradio Boris Grković. Papa je kard. Bozaniću darovao kalež.
„Ovu večer želimo se u molitvi i pobožnosti prisjetiti blaženoga Alojzija Stepinca, neustrašivoga pastira, primjera apostolskog žara i kršćanske čvrstoće, čiji junački život još i danas prosvjetljava vjernike hrvatskih biskupija, podržavajući ih u vjeri i crkvenom životu“, rekao je Papa u svom govoru.
Nakon Papinog nagovora svi prisutni u katedrali neko su vrijeme ostali u tišini razmatrajući nad Božjom riječju i poticajima Svetoga Oca. Večernja je završena zaključnom molitvom.

Na kraju Večernje Papa se uputio prema mjestu na kojem se čuvaju ostaci tijela blaženoga Alojzija Stepinca te se ondje, kleknuvši, zadržao u molitvi. Za to vrijeme svi prisutni su molili u tišini.
Nakon napuštanja katedrale Papa je otišao u službeni posjet svome domaćinu - zagrebačkome nadbiskupu i metropolitu kardinalu Josipu Bozaniću.
Zbog olujnog nevremena koje je zahvatilo područje Zračne luke Pleso otkazan je svečani protokol oproštaja s papom Benediktom XVI.
Bez ikakvih većih problema, osim jake kiše, prošla je dugoočekivana posjeta Benedikta XVI. Hrvatskoj. Sv. misa na latinskom pred više stotina tisuća hodočasnika će ostati mnogima u sjećanju do kraja života. Zasigurno će proći dosta vremena dok se ne slegnu svi lijepi dojmovi. Možemo samo poželjeti da se nešto slično u skorijoj budućnosti dogodi i u Bosni i Hercegovini.

Misnica koju je nosio Papa

Velika čast izrade misnice koju je Benedikt XVI. nosio na sv. misnom slavlju pripala je tvrtki Gerok iz Đakova. U izradi ruha sudjelovalo je čak dvadeset ljudi, a za dizajn je osim dr. Ante Crnčevića zaslužan i zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško. Za materijal misnice odabrana je vuna u svojoj prirodnoj boji kao, kako je rekao dr. Crnčević, "tkanina koja govori o dostojanstvu slavlja", a u izradi misnice tražilo se rješenje koje će "jednostavnošću forme i izvedbe čuvati liturgijsku decentnost, a ujedno pokazati svečanost koja je vlastita liturgijskome slavlju".

Zajedništvo na sv. misi
Za vrijeme sv. mise diljem hipodroma raspoređene su "kapelice" gdje je pričest dijelilo oko 600 svećenika. Na sv. misi sudjeluju medicinske ekipe, među kojima i brojne redovnice medicinske sestre, koje su na službu brojnih hodočasnika, te oko tisuću redara dragovoljaca.
Inače, cijelo euharistijsko slavlje koje se slavi i kao Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija, nadahnuto je duhom zajedništva. Sam liturgijski prostor oblikovan je kao mjesto koje ističe izvorište zajedništva. Dvije ruke, koje se pojavljuju i na logu susreta, zakriljuju i natkrivaju oltarni prostor. Prema tom susretištu i zajedništvu ruku usmjereni su čitav prostor slavlja te sva okupljena zajednica vjernika. Na liturgijskom prostoru nalazi se lik Majke Božje Bistričke, zagovornice i odvjetnice hrvatskog naroda, koji je za tu prigodu dopremljen u Zagreb, a pred kojim je molio i bl. papa Ivan Pavao II. tijekom svoga posjeta Mariji Bistrici 1998., kada je blaženim proglasio hrvatskoga kardinala i mučenika Alojzija Stepinca.

Evo malo fotografija iz Zagreba...


 

Nema komentara:

Objavi komentar