petak, 24. veljače 2017.

Sv. Benedikt Menni, svećenik


Slavi se 24. travnja

Benedikt Menni, utemeljitelj Redovničke zajednice Sestara ivanovki Presvetog Srca Isusova, rođen je u Milanu 11. ožujka 1841. Bio je peto od 15 djece u obitelji. Kao mladić napustio je radno mjesto bankara kako bi pomagao vojnicima ranjenim u bitci kod Magente u blizini Milana. Potaknut predanošću redovnika sv. Ivana, popularno nazvanim maltežani, u dobi od 19 godina stupio je u njihov red posvetivši život Bogu i služenju bolesnika. 

Kao mladi redovnik poslan je na službu u Španjolsku. Ondje je uspio obnoviti Red sv. Ivana od Boga i osnovati novu žensku redovničku kongregaciju. Nekoliko mjeseci po dolasku u Barceloni je osnovao dječju bolnicu, a pridružili su mu se brojni sljedbenici koji su kasnije nastavili živjeti svoju redovničku karizmu u Španjolskoj, Portugalu, Meksiku i cijeloj Latinskoj Americi. U Granadi je 1878. susreo dvije djevojke i njima povjerio osnivanje bolnice za žene, s posebnom brigom za duševno oboljele. U Madridu je zatim osnovao matičnu kuću za novi red koji je Sveta Stolica službeno odobrila 1901. Nova družba proširila se cijelim svijetom, a danas broji više od 100 zajednica u bolničkim ustanovama.
Imenovan je apostolskim vizitatorom cijelog reda 1909., a 1911. njegovim generalnim priorom. Ipak, zbog lošeg zdravstvenog stanja i nekih nesuglasica morao je godinu dana zatim odstupiti. Dvije posljednje godine života proveo je u Dinanu u Francuskoj, a umro je 24. travnja 1914. Njegovi se zemni ostatci časte u crkvi matičnog samostana ivanovki u Madridu. Blaženim ga je proglasio sv. Ivan Pavao II. 23. lipnja 1985., a svetim 21. studenog 1999. u Rimu.

Tekst izvorno objavljen u Katoličkom tjednik broj 25 iz 2016

Nema komentara:

Objavi komentar