ponedjeljak, 1. veljače 2016.

Savjetovalište za nadvladavanje osobnih poteškoća i usmjeravanje k ljudskoj i kršćanskoj zrelosti


Život prosječnoga čovjeka u modernom vremenu opterećen je viškom informacija s raznih strana te brojnim „zahtjevima“ koje nije moguće sve ispuniti na vrijeme. Zbog toga veliki broj osoba živi u stanju kroničnog stresa, neizvjesnosti, egzistencijalne nesigurnosti i otuđenosti. To su samo određeni uzroci koji i te kako ostavljaju tragove na psihički i duhovni život osobe bez obzira na njezin društveni položaj. Psiholozi i ostali stručnjaci se slažu kako je mnogo stanovnika BiH zbog povijesnih okolnosti tranzicije, strahovitog rata te aktualnog konteksta života u mnogo većoj opasnosti od prosječnog građanina Europe. Kako bi odgovorili na psihološko-duhovne potrebe osoba i obitelji, u okviru projekata Vrhbosanske nadbiskupije, osnovan je Centar za savjetovanje.
 

Centar za savjetovanje otvorio je svoja vrata u listopadu, a nastao je iz potrebe praćenja osobe na njezinu psihološko-duhovnom putu kroz život. Takva potreba praćenja osobe prema cjelovitoj zrelosti, tj. ljudskoj i kršćanskoj uvijek je bila prisutna. Zato ideja o otvaranju savjetovališta postoji već dugi niz godina, ali je tek sada došlo vrijeme za realizaciju tog važnog projekta.

Važan projekt u Vrhbosanskoj nadbiskupiji

Kako smo spomenuli, to je projekt Vrhbosanske nadbiskupije koji je omogućen donacijom vrhbosanskog nadbiskupa metropolita Vinka kard. Puljića. Također, njegov rad pomažu na specifičan način Medijski centar Vrhbosanske nadbiskupije kao i Caritas Vrhbosanske nadbiskupije. Budući da su za određeno vremensko razdoblje jednim dijelom osigurana sredstva za rad, osobe koje budu tražile pomoć davat će minimalni iznos koji će koristiti za održavanje rada centra. Voditelj čitavog projekta je mr. sc. Sanda Smoljo, teologinja, psihologinja i psihoterapeutkinja.
Mr. Smoljo je u Sarajevu u KŠC-u Sv. Josip završila Srednju medicinsku školu te upisala KBF. Na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu studirala je dubinsku psihologiju, a stupanj magisterija postigla je 2011. Trenutačno piše doktorat na temu Utjecaj katoličkog identiteta na razvoj kršćanske intersubjektivnosti unutar dinamike katoličkog para. Osim nje po potrebi u rad za savjetovanje uključeni su također jedna psihijatrica te svećenik.
U razgovoru s mr. Smoljo saznali smo dosta toga o samom Centru, njegovu radu te planovima. 

Tko su ciljne skupine?

Savjetovalište ima za cilj pomoći osobi u nadvladavanju psiholoških i duhovnih poteškoća, pomoći joj da integrira te dvije dimenzije i usmjeriti je prema većoj ljudskoj i kršćanskoj zrelosti. Centar nudi stručnu i pouzdanu pomoć osobama koje žele sebe bolje upoznati, prihvatiti, promijeniti i rasti u vrijednostima osobnog poziva. Usluge su, prije svega, namijenjene: bogoslovima, studentima, svećenicima, redovnicima, redovnicama, vjernicima laicima, katoličkim obiteljima i bračnim parovima.
Usluge centra uključuju i procjenu osobnosti, slušanje i savjetovanje te kolokvij rasta u pozivu. Cilj je uvidjeti u kojoj fazi se osoba u danom trenutku razvoja nalazi, ukazati joj na jake strane osobnosti, kao i na one slabe točke na kojima bi se trebalo raditi, to jest one koje bi trebalo integrirati s ostatkom osobnosti.
Kolokvij podrazumijeva stručni razgovor kojim se prati osoba i pomaže da sebe bolje upozna, raste i bude autentična u svome pozivu, kao laik ili kao duhovna osoba.
Prema riječima naše sugovornice, psihologija tvrdi kako jedna osoba želi rasti i razvijati se, ali osjeća u sebi određenu težinu, kao teret koji je vuče natrag. To može ponekad sprječavati osobu da se prepusti i dadne oblikovati vrijednostima evanđelja jer unutarnje poteškoće zarobe mnoge potencijale i sposobnosti osobe.
„Kada se osoba oslobodi unutarnje težine, oslobodit će mnogo psihičke energije koja se može iskoristiti za ostvarenje evanđeoskih vrijednosti. Na primjer osoba koja nije oprostila bilo u prošlosti ili sadašnjosti, teško će prihvatiti Isusov poziv 'Ljubite svoje neprijatelje, činite dobro onima koji vas mrze'“, rekla je mr. Smoljo.

Ranjene obitelji trebaju pomoć

O kojem god segmentu života se počne razmišljati ili pisati, nikako se ne može zaboraviti činjenica da je BiH pretrpjela, odnosno trpi teške posljedice rata koje su na svoj specifičan način ostavile ožiljke na mnoge osobe.
„Mlade generacije su odrastale uz roditelje koji su u ratu pretrpjeli teške fizičke, a napose psihičke ozljede koje ako nisu bile adekvatno tretirane, mogu raniti cijelu obitelj i uzrokovati mnoge poteškoće. U nekim slučajevima te rane su duboko potisnute i mnogo godina kasnije pokazuju posljedice otežavajući normalno funkcioniranje u svakodnevnom životu, međusobnim komunikacijama te ponekad mogu značajno utjecati i ugroziti psihološki i duhovni život“, istaknula je mr. Smoljo i objasnila kako postoji mnogo vanjskih i unutarnjih čimbenika koji utječu na psihodinamiku osobe i opstruiraju rast.
Velik problem su i ranjene obitelji te veliki broj razvoda. Slika društva pokazuje značajne promjene koje pogađaju obitelji posljednjih godina.


„Statistički podatci upućuju na konstantno rastući broj rastavljenih, nefunkcionalnih i ranjenih obitelji. Postoji veliki broj mladih ljudi kojima obitelj kroz odgoj više ne pomaže da nađu odgovore na dva egzistencijalna pitanja: 'Tko sam?' i 'Kamo želim ići?' Mnogi slučajevi potvrđuju slabu i nedostatnu formaciju osoba unutar obitelji, koja bi po svojoj naravi trebala biti povlašteno mjesto razvoja zdrave ljudske osobnosti. Stoga, ovu ulogu često moraju preuzeti druge odgojne institucije“, komentirala je stanje u mnogim bh. obiteljima voditeljica novog savjetovališta.
Iako je centar tek započeo svoje djelovanje, odmah se razmišlja o budućnosti. Osnovna želja je proširiti djelovanje na ostale biskupije u BiH te i u drugim dijelovima BiH odgovoriti na potrebe osoba koje imaju poteškoća na psihološko-duhovnoj razini. Jedan od planova za budućnost je također organizirati predavanja, seminare, konferencije, radionice kako bi unaprijedili psihološko-duhovno zdravlje.

Nema komentara:

Objavi komentar