srijeda, 25. lipnja 2014.

Tiskovna konferencija o spomeniku bl. papi Ivanu Pavlu II. i hodočašću u Svetu zemlju


Evo jedna vijest samo zbog arhive:
  
U prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu 24. ožujka upriličena je konferencija za novinstvo na kojoj se govorilo o postavljanju spomen-obilježja bl. papi Ivanu Pavlu II. ispred sarajevske katedrale Srca Isusova, i otkrivanju spomen-ploče u Jeruzalemu Hrvatima iz okolice Sarajeva koji su 1681. kupili dio Maslinskoga vrta i darovali ga tamošnjoj franjevačkoj zajednici.
Na prvom dijelu konferencije o postavljanju spomenika bl. papi Ivanu Pavlu II. ispred sarajevske prvostolnice, koju je moderirao Vanja Gavran, suradnik HKD-a Napredak, govorili su vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kard. Puljić i predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak mons. dr. Franjo Topić kao inicijatori i nositelji projekta.
Nazočne novinare je o rađanju ideje za podizanje spomenika, međunarodnom natječaju i rješavanju birokratskih problema koji su prethodili početku lijevanja spomenika upoznao moderator Gavran. U svojoj najavi je naglasio kako je bl. Papa bio simbol mira u svijetu i kako se očekuje, ako sve prođe bez problema, da će 30. travnja njegov spomenik biti otkriven ispred katedrale.
Mons.Topić je u svojem obraćanju naglasio kako su rijetki pape u povijesti dobili pridjev „veliki“, a među njima i bl. Ivan Pavao II. koji je bio veliki borac za mir, putnik i vjerski vođa naklonjen ekumenizmu i međureligijskom dijalogu. „Osim toga što je mjesec dana nakon referenduma među prvima priznao BiH kao neovisnu državu, u svojim govorima je ime Bosne i Hercegovine spomenuo više od 250 puta“, rekao je, između ostaloga, dr. Topić.
Kard. Puljić je naglasio kako ne smijemo zaboraviti čovjeka koji je toliko mnogo učinio za BiH i njezine narode. „Bl. Ivan Pavao II. se toliko borio za mir i dostojanstvo čovjeka i jednakopravnost da je spomenik najmanje kako mu možemo uzvratiti“, rekao je vrhbosanski nadbiskup naglasivši kako su sve dozvole dobivene osim jedne koja uskoro treba pristići.
Na konferenciji za koju su novinarski djelatnici iskazali iznimnu zainteresiranost govorilo se i o troškovima izgradnje spomenika visokog 3 metra i površine 12 metara četvornih, te popločavanju i uređenju prostora oko spomenika. Novinarima je predočena konačna brojka od 480 000 KM, a najavljena je i donatorska konferencija u sarajevskom hotelu Europa 4. travnja.  
Na kraju je istaknuta i činjenica kako su sve zemlje koje je posjetio veliki papa Woytila izgradile spomenike ili se odužile na neki drugi način, te da je BiH među posljednjima.
U drugom dijelu konferencije govorilo se o hodočašću u Svetu zemlju od 25. ožujka do 1. travnja kada će biti postavljena spomen-ploča Hrvatima katolicima iz okolice Sarajeva koji su 1681. kupili dio Maslinskoga vrta, mjesto Muke Isusa Krista, i darovali ga tamošnjoj franjevačkoj zajednici. Svečanim činom spomen-ploču, na kojoj se spominje ime grada Sarajeva, otkrit će kard. Puljić.
Na konferenciji su o tomu govorili kard. Puljić, fra Lovro Gavran, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene, Jakob Finci, predsjednik Židovske zajednice u BiH, te fra Miljenko Mika Stojić, predsjednik Udruge Sveta Zemlja. Voditelj konferencije bio je Anto Pranjkić.

Nema komentara:

Objavi komentar