srijeda, 26. ožujka 2014.

Mjesec propagiranja kontracepcije u vrijeme korizme


U Bosni i Hercegovini su se od 14. veljače do 14. ožujka 2009. održavale edukativne aktivnosti  u sklopu «Mjeseca kontracepcije» kojeg je organizirao Odjel za zdravlje žena tvrtke Bayer d.o.o.  Akcija «Mjesec kontracepcije» provođena je u sedam gradova naše zemlje.
Osim internetske stranice www.kontracepcija.ba promidžbena kampanja obuhvatila je još dvije aktivnosti: organiziranje okruglih stolova i promocije edukativno - dokumentarnog filma «Kontracepcija DA ili NE?». Gradovi u kojima su se održavale ove aktivnosti su: Sarajevo, Mostar, Zenica, Banja Luka, Bihać, Bijeljina i Tuzla.

Lažna briga o zdravlju žena

U izjavama za medije organizatori su istakli kako Bayer kao vodeća tvrtka na području očuvanja reproduktivnog zdravlja žene i planiranja obitelji ima punu obvezu dati svoj doprinos zdravlju žena. Kako su iz Bayera poručili, odlučeno je u BiH ovu godinu proglasiti godinom edukacije na temu reprodukcije i kontracepcije.
Ova internetska stranica prva je u našoj zemlji koja se bavi tematikom kontracepcije a ciljevi su joj, kako kažu pokretači, povećati svijest o ovoj temi; educirati mlade ljude o značaju kontracepcije za njihovo psihofizičko zdravlje; pomoći im kako bi se informirali na kvalitetan i stručan način o planiranju obitelji. Portal pruža, osim stručnih tekstova i savjete ginekologa, psihologa i druge možda zanimljive sadržaje za naivne posjetitelje, kako mlade tako i njihove roditelje te je moguće postavljati pitanja na koje će odgovarati stručnjaci iz te oblasti (mi čekamo odgovor na pitanje koje smo postavili prije desetak dana, stoga se ne može govoriti o ažurnosti).
Cilj portala je otvoreno pisati o kontracepciji i svim njezinim aspektima, te informirati i educirati javnost o značaju očuvanju reproduktivnog zdravlja i «opasnostima» nekorištenja kontracepcijskih sredstava.
A kakav je katolički stav o svemu ovome?
Temeljita obrazloženja se mogu naći u dokumentima «Casti conubii», «Humanae Vitae» i «Donum Vitae». Tako su smrtni grijesi ne samo ubijanje nerođenog djeteta nego i kontracepcija, sterilizacija i umjetna oplodnja kao npr. u epruveti i inseminacija.
Nemoguće je ne primijetiti kako su se organizatori perfidno odlučili iskoristiti Dan zaljubljenih kao početak ove propagandne kampanje ne misleći na korizmeno vrijeme koje je posebno za nas katolike jer se pokorno pripremamo za Uskrs. Tvrtka Bayer je u privatnom vlasništvu i očito je kako njih ne zanima zdravlje žena nego samo profit. Smiješno je pod krinkom edukacije mladih i brige za zdravlje žena tako povećavati svoju zaradu i dobivati besplatnu reklamu u sredstvima priopćavanja (nažalost i sam ovaj tekst je određena reklama ali ne možemo ne osvrnuti se na ovaj događaj i njegove glavne aktere).

A  tko je najmanji među nama?

Na izgledom privlačnoj internetskoj stranici koja je dizajnerski veoma profesionalno napravljena, osim reklamiranja raznih metoda kontracepcije, prezentiraju se i rječnik pojmova, podatci o spolno prenosivim bolestima, razna istraživanja te tekstovi za bolje upoznavanje svojeg tijela.
U e-mail korespondenciji s našim istaknutim ljekarom dr. med. Antunom Liscem, nekadašnjim suradnikom Katoličkog tjednika zaključili smo kako je kontracepcija samo eufemizam za pobačaj. Iako se reklamiraju određeni postupci za sprečavanje začeća, liječnik Lisec nam je poslao tekstove u kojima su lijepo objašnjene pojedine metode nazovi kontracepcije.
Na spomenutoj stranici često reklamirana spirala nije ništa drugo doli sprečavanje usađivanja začetog djeteta u matericu pa začeto dijete umire u prvim danima svoga života. Antibaby pilule nisu ništa drugo nego izgladnjivanje začetog djeteta do smrti jer često dođe do začeća a pilule isuše žlijezde te smanje količine hrane za zametak. Prema istraživanjima žene koje koriste ove pilile sklonije su srčanim i moždanim udarima, slabijem imunitetu te upalama vena. Prezentirane su i «dan poslije» pilule kao sekundarna «kontracepcija» ako zakaže ona primarna.
Sv. Otac papa Pio XI. u Enciklici «Casti Concubi» napisao je: «Svaka upotreba ženidbe gdje po čovječjem nastojanju biva bračni čin lišen svoje naravne sposobnosti proizvesti život, krši Božji i naravni zakon i oni koji takvo što čine, kaljaju se ljagom teškoga grijeha.»
U slučaju opravdanih razloga izbjegavanja začeća prihvaća se suzdržanost u plodne dane. Plodno i neplodno vrijeme se danas može jednostavno i pouzdano otkriti čak i u nepravilnim ciklusima uz pomoć prirodne Billingsove ili simpto-termičke metode. Liječnik Lisec tvrdi kako do začeća te automatskog ubojstvenog učinka na dijete dolazi i uz većinu drugih tzv. «kontracepcijskih» sredstava. Nažalost, nismo stigli pogledati dokumentarni film kada se prikazivao u Sarajevu te ne možemo govoriti o tom aspektu ove ekonomsko - promidžbene djelatnosti tvrtke Bayer međutim, znamo što piše u Bibliji a to bi za katolike trebalo biti mjerodavnije: «Zaista, kažem vam, meni ste učinili koliko ste učinili jednome od ove moje najmanje braće» (Mt 25,40).
Naš najmanji brat ili sestra je to malo, tek začeto dijete iako nije okom vidljivo i u nama prepoznatljiv tjelesni oblik formirano, stoga ne smije biti ubijeno.

Nema komentara:

Objavi komentar