srijeda, 18. rujna 2013.

S križem kroz glavne gradove svijetaU Sarajevu je 27. i 28. kolovoza boravio Ukrajinac Vitalij Soboljevski koji je poznat po ideji - s križem visine pet i širine dva metra i mase 350 kilograma od 2003. do 2033. godine obići sve glavne gradove svijeta. On je s križem na put krenuo 2006. iz Ukrajine, a nakon Poljske, baltičkih i skandinavskih zemalja prošao je zemlje srednje Europe te preko Austrije, Ljubljane i Zagreba krajem kolovoza došao u BiH.

Inspiracija za ovo, kako kaže, došla mu je na Uskrsno jutro 2003. Parafrazirajući riječi iz evanđelja u kojima Isus poziva učenike da po svem svijetu navješćuje evanđelje, Vitalij je odlučio napraviti hrastov križ koji će do 2033. obići sve glavne gradove svijeta i tako na 2000. godišnjicu Kristova uskrsnuća „ujediniti svijet“ pod istim križem.

Blagoslov dvojice papa

Križ je napravio relativno brzo te dobio potvrde, dozvole i blagoslov vjerskih poglavara u Ukrajini. Primivši blagoslov od ukrajinskog kardinala Mariana Yaworskog te vjerskih predstavnika Pravoslavne i Grkokatoličke crkve u Ukrajini, započeo je hodočašće.
Svoju misiju Vitalij je nazvao Križ zahvalnosti, a blagoslov je dobio i od bl. pape Ivana Pavla II. 10. ožujka 2004. u Rimu.
Svoje hodočašće započeo je u Lavovu kada je u samom središtu grada podignut veličanstveni križ. Nakon toga isti križ je uzdignut u glavnom gradu Kijevu te u Donjecku, u istočnom dijelu zemlje, a od 2004. do 2006. prošao je skoro cijelu Ukrajinu.
U poljskom Krakovu 28. svibnja 2006. papa emeritus Benedikt XVI. također je blagoslovio križ i začetnika ovog jedinstvenog hodočašća.

Križ je bio izložen u crkvi Presvetog Trojstva

I tako je nakon brojnih zemalja čast ugostiti nesvakidašnjeg hodočasnika u Sarajevu imao župnik župe Presvetog Trojstva mr. vlč. Josip Lebo. Tijekom dvaju dana boravka Križa zahvalnosti služene su sv. mise i upriličene pobožnosti. Mnoge je vjernike zanimalo tko je Vitalij i od čega financira ovo nesvakidašnje hodočašće te postoje li problemi prilikom prelaska granica.
„Rođen sam u Lavovu u Ukrajini 1970. gdje sam završio srednju školu te nakon odsluženog vojnog roka upisao sam arhitektonski fakultet. Što se financiranja tiče, narod pomaže gdje god krenemo. Molimo se Bogu i narod pomaže. Nemamo problema ni prilikom prelaska granica jer posjedujemo svu potrebitu dokumentaciju. Nadam se da ću biti živ i zdrav i da ću imati snage ovo hodočašće privesti kraju do 2033., kada bih trebao imati 63 godine“, rekao je Vitalij te istaknuo da je tijekom hodočašća doživio mnogo pozitivnih iskustava. „Susreli smo se s brojnim vjernicima, svećenicima, a i biskupima, npr. u Bruxellesu i Parizu. U skandinavskim zemljama predstavnici različitih Crkava s narodom ulicama su na leđima nosili Križ zahvalnosti“, ispričao nam je ovaj neobični hodočasnik rekavši da sada nastavlja prema Hercegovini i dalje u svijet.
Pred Vitalijem je još dosta glavnih gradova, ali, kako kaže, i puno milosti Božje koja mu daje snagu nastaviti...sve do 2033. Nažalost, ova originalna ideja ima premalo medijske pozornosti i sponzora tako da rijetko tko zna nešto više o ovomu.

Nema komentara:

Objavi komentar