ponedjeljak, 25. veljače 2013.

Kronologija pontifikata pape Benedikta XVI.


Papa Benedikt XVI. obznanio je 11. veljače na redovitom sastanku Kardinalskoga zbora odluku da se odriče svoje službe. Nekadašnji perfekt Kongregacije za nauk vjere, dekan Kardinalskog zbora, osmi papa Nijemac i 265. papa u povijesti Crkve, nakon nepunih osam godina papinske službe odlazi u mirovinu. U povodu završetka papinske službe Benedikta XVI., donosimo kratki presjek njegova pontifikata.
 

Nakon četiri kruga glasovanja koji su se odvijali u dva dana, kardinali su na konklavama 19. travnja 2005. izabrali 78-godišnjeg kardinala Josepha Ratzingera za papu koji je odlučio uzeti ime Benedikt XVI.

Omen est nomen – Ime je znak

Samim odabirom imena, papa Ratzinger je kao veliki intelektualac i teolog jasno usmjerio svoj pontifikat. Osim što je sv. Benedikt zaštitnik Europe, koja danas duhovno posrće, i otac zapadnog monaštva, Papino ime je asociralo na benediktinsku duhovnost i život, ali i djelovanje pape Benedikta XV. koji je bio na čelu Crkve u vrijeme Prvog svjetskog rata.
Prva sv. misa novog pape slavljena je 20. travnja u Sikstinskoj kapeli s kardinalima i skupinom laika. Provedba smjernica Drugog vatikanskog koncila, dijalog s različitim kulturama i mladi kao nada Crkve, bile su neke od tema njegove prve homilije koju je izrekao kao Papa.
Među vjernicima se javno Benedikt XVI. pojavio 21., a 23. travnja susreo se s novinarima tražeći od medija da budu u službi istine i dostojanstva ljudske osobe.
U nedjelju 24. travnja u nazočnosti više od 100 kardinala, nadbiskupa i biskupa slavljena je sv. misa ustoličenja Benedikta XVI. koji je tada dobio palij i prsten - simbol papinstva.
„Moj istinski program djelovanja jest taj da ne provodim svoju volju i svoje ideje, nego da se skupa s cijelom Crkvom stavim u stav slušanja riječi i volje Gospodnje te dopustim da me On vodi“, rekao je tada papa Ratzinger.

Preuzimanje Lateranske bazilike

Papa Benedikt XVI. svečano je 7. svibnja 2005. preuzeo u posjed patrijarhalnu Nadbaziliku sv. Ivana Lateranskog, od doba cara Konstantina rimsku katedralu i „majku svih crkava Rima i svijeta“. Tada je Papa slavio svoju prvu misu kao rimski biskup u katedrali izvorno posvećenoj Presvetom Spasitelju. Ovim je činom papa Ratzinger završio pohode svim četirima patrijarhalnim bazilikama: sv. Petra, na dan uvođenja u službu, dan kasnije sv. Pavla izvan zidina, te sv. Marije Velike. 

Prva sv. misa izvan Rima i enciklika Bog je ljubav

Novi papa je svoju prvu sv. misu izvan Rima slavio 29. svibnja, i to u talijanskoj luci Bari na obali Jadranskog mora, a prvi apostolski pohod Benedikta XVI. izvan Italije je bio od 18. do 21. kolovoza 2005. u Kölnu u Njemačkoj za vrijeme Svjetskog dana mladih.
Prva kalendarska godina Benedikta XVI obilježena je Godinom euharistije, 11. redovitim zasjedanjem biskupa; tragičnim posljedicama uragana Katrina u SAD-u te dramatičnim događanjima u Darfuru i Iraku, kao i crkvenim skandalima u pojedinim biskupijama SAD-a.
Na Božić 2005. papa Ratzinger je potpisao svoju prvu encikliku Bog je ljubav – Deus Caritas est, a ona je predstavljena mjesec dana kasnije.
Za vrijeme svog drugog apostolskog putovanja koje ga je odvelo u Poljsku (prvo koje je sam odabrao) od 25. do 28. svibnja 2006., Papa je, između ostalog, posjetio i Auschwitz. Odlazak u Poljsku bio je znak štovanja njegova prethodnika Ivana Pavla II., ali i poziv Poljacima da učvrste svoju vjeru. Papu je, između ostalog, samo u Krakovu dočekalo oko milijun ljudi.
Benedikt XVI. sudjelovao je 8. i 9. srpnja 2006. na V. svjetskom susretu obitelji u Valenciji u Španjolskoj.

Drugi put u Njemačkoj i negodovanje muslimana

U rujnu se Papa drugi put vratio u svoju domovinu Njemačku gdje je posjetio München, Regensburg i Altotting. U Regensburgu je svojedobno bio profesor, a dio njegova predavanja u kojem je citirao bizantski spis koji je povezivao islam s nasiljem, pogrešno je protumačen, što je izazvalo veliki bijes kod muslimana u Europi i svijetu.
Krajem studenoga i početkom prosinca, papa Ratzinger je u svom petom apostolskom putovanju posjetio Tursku i pohodio ekumenskog patrijarha Bartolomeja I. Tijekom četiri dana zbili su se brojni ekumenski, međuvjerski i politički susreti u Ankari, marijanskom svetištu Efezu i na kraju u Istanbulu. Papa je tom prigodom posjetio i Plavu džamiju.
Početkom 2007. objavljen je prvi tom knjige Isus iz Nazareta. Dok je još bio kardinal, Joseph Ratzinger je započeo pisanje opsežne knjige o Isusu podijeljene u tri toma. Prvi dio je objavljen 17. siječnja 2007.
Apostolska pobudnica Sacramentum Caritatis koja govori o sakramentu Euharistije objavljena je 22. veljače. Riječ je o prvoj postsinodalnoj pobudnici koju je potpisao Papa.
U svibnju 2007. Papa je na svom šestom apostolskom putovanju posjetio Brazil kada je otvorio i Peto zasjedanje južnoameričkih i karipskih biskupa. U rujnu iste godine Benedikt XVI. je otišao u Austriju u povodu 850 godina marijanskog svetišta Mariazel.
U studenom je izašla druga enciklika U nadi spašeni – Spe Salvi, koja govori o kršćanskoj nadi.
2007. Papa je objavio i dva Motu proprija Summorum Pontificum, o općem dopuštenju mise po Misalu Pija V. i De aliquibus mutationibus, o dvotrećinskoj većini za izbor prvosvećenika.
Inače, 2007. je započela najveća svjetska ekonomska kriza koju je upoznao suvremeni svijet. Papa je tad pozvao mjerodavne da se okrenu stvarnim potrebama pojedinca i obitelji, kao i mladima, umjesto profitu.
Za vrijeme 2007. Vatikan je postao „zelen“. Naime, te godine su instalirani solarni paneli na dvoranu Pavla VI., čime je započela proizvodnja električne energije. To je bila izvrsna odluka jer je baš te godine Papa skrenuo pozornost na rastuću opasnost po okoliš.

Francuska, Australija, SAD, Velika Britanija, Sveta zemlja...

Tijekom 2008. Papa je izdao Motu proprij Antiqua ordinatione, novi zakon za Vrhovno sudište Apostolske signature, te imao apostolska putovanja u SAD u travnju, i Australiju u srpnju. Od 12. do 15. rujna Papa je posjetio Francusku, točnije svetište Lourdes u povodu 150 godina Gospina ukazanja.
Put u Sidney je bio Papino vremenski najdulje i najdalje apostolsko putovanje i trajalo je od 12. do 21. srpnja. Tom prigodom Papa je sudjelovao na Svjetskom susretu mladih.
Tijekom 2009. izdao je Apostolsku konstituciju Anglicanorum cœtibus u kojoj se govori o uspostavi personalnog ordinarijata za anglikance; Motu proprij Omnium in mentem koji spominje izmjene Zakonika kanonskog prava, te Motu proprij Ecclesiæ unitatem o Bratstvu sv. Pija.
Treća enciklika Ljubav u istiniCaritas in Veritate koja govori o cjelovitom razvoju čovjeka, također je izašla 2009., i to 29. lipnja. U enciklici, između ostaloga, Papa poziva sve odgovorne ljude u politici, gospodarstvu i financijskom sustavu da poduzmu sve kako bi ljude zaštitili od dalekosežnih gospodarskih kataklizmi.
U ožujku Benedikt XVI. je posjetio Afriku, točnije Angolu i Kamerun, a u svibnju Svetu zemlju, nazivajući sebe hodočasnikom. Tom prigodom posjetio je Jordan, Izrael i palestinsku teritoriju, te se molio uza Zid plača. Krajem rujna iste godine papa Ratzinger je pohodio i Češku.
Tijekom 2010. objavio je Apostolsku pobudnicu Verbum Domini  koja govori o Sv. pismu te Motu proprij Ubicumque et semper - o novoj evangelizaciji. Pohodio je Maltu u travnju i Portugal u svibnju, Cipar gdje je bilo mnogo ekumenskih susreta u lipnju te Veliku Britaniju u rujnu, gdje je govorio u Parlamentu te beatificirao kardinala Newmana.
Početkom studenoga 2010. po drugi put boravi u Španjolskoj. Bilo je to njegovo 18. apostolsko putovanje, a posjetio je Santiago de Compostelu i Barcelonu.

Drugi tom knjige Isus iz Nazareta  i ponovno u Africi

U ožujku 2011. iz tiska je izašao drugi tom triptiha Isus iz Nazareta. U lipnju 2011. papa Benedikt XVI. je u Zagrebu predvodio sv. misu na hipodromu i sudjelovao u Nacionalnom susretu katoličkih obitelji u Hrvatskoj. Bio je to prvi, nažalost, i posljednji apostolski pohod Crkvi u Hrvata.
Tijekom kolovoza Papa je treći put pohodio Španjolsku i to u povodu Svjetskog dana mladih. U rujnu se ponovno, također po treći put, vraća u svoju domovinu i postaje prvi papa koji je govorio u Bundestagu – njemačkom parlamentu. Nakon Njemačke Papa je drugi put posjetio Afriku, i to Benin što je bila izvrsna prigoda zbog apostolske poslijesinodalne pobudnice Africae Munus, dokumenta nastalog na temelju 57 zaključnih prijedloga 2. posebne sinode za Afriku, koja se održala u listopadu 2009. o temi pomirenja, pravednosti i mira.

Najstariji papa u posljednjih 109 godina

Na svome 23. apostolskom putovanju koje je započelo 23. ožujka 2012. i trajalo šest dana, Papa je posjetio Meksiko i Kubu. Susreo se s bivšim kubanskim predsjednikom Fidelom Castrom, te doživio predivne trenutke s meksičkim i kubanskim vjernicima.
Papa Benedikt XVI. je 16. travnja 2012. napunio 85 godina, i tako postao najstarijim papom u posljednjih 109 godina, te jednim od samo šest papa u proteklih 500 godina koji su bili na čelu Katoličke crkve, a da su bili stariji od 85 godina.
Kraj svibnja 2012. bio je rezerviran za medijske skandale u i oko Vatikana, kada su 23. svibnja u sobi papinskog batlera Paola Gabriela pronađeni povjerljivi dokumenti.
U rujnu je Papa, unatoč napetostima na Bliskom istoku, pošao na apostolsko putovanje u Libanon. Na središnjoj misi u Bejrutu bilo je 300 000 vjernika.

50. obljetnica Drugog vatikanskog koncila

U Vatikanu ispred Bazilike sv. Petra 11. listopada 2012. okupilo se 90 000 ljudi kako bi nazočili sv. misi koju je predvodio papa Benedikt XVI. u prigodi obilježavanja 50. obljetnice otvorenja Drugog vatikanskog koncila. Za vrijeme sv. mise otvorena je i Godina vjere.
Treći i posljednji tom knjige Isus iz Nazareta izašao je 24. studenoga 2012. Knjiga koja opisuje Kristovo djetinjstvo kruna je Ratzingerova višegodišnjeg rada.
Nekoliko dana pred Božić Papa je posjetio u zatvoru svoga bivšeg batlera Paola, oprostivši mu i zatraživši njegovo puštanje iz pritvora.
Godina koja je tek započela nije previđala da će se dogoditi nešto što Crkva ne pamti 600 godina - odreknuće rimskog prvosvećenika.
Papa Benedikt XVI. predvodio je na svetkovinu Bogojavljenja 6. siječnja u Bazilici sv. Petra misu tijekom koje je zaredio četvoricu novih nadbiskupa, među kojima je i njegov tajnik Georg Gänswein. Papa mu je povjerio i službu prefekta Papinskog doma.
Iako će neki analitičari reći kako su postojale naznake Papina odreknuća, većina nije mogla predvidjeti ovaj potez. Pogotovu ako se uzme u obzir kako je Benedikt uvijek bio aktualan. Primjerice, otvorio je račun na društvenoj mreži Tweeter. Vatikan je razvijao internet aplikaciju samo za Papu... ništa nije odavalo da se namjerava povući.
U ovih 7 godina, 10 mjeseci i 9 dana papinstva Benedikta XVI. svjedočili smo o 24 međunarodna putovanja i 30 putovanja po Italiji, četirima biskupskim sinodama i trima svjetskim danima mladeži, trima enciklikama te primili bezbrojne govore i učiteljska djela, obilježili smo Godinu svetoga Pavla i Svećeničku godinu, vidjeli smo Papu kako se hrabro, ponizno i odlučno, odnosno jasnim evanđeoskim duhom suočava s teškim stanjima poput krize zbog seksualnih prijestupnika unutar Crkve...
Joseph Ratzinger je i kao dekan Kardinalskog zbora prije dolaska na papinsku službu slovio za jednog od najboljih i najškolovanijih teologa svoje generacije. Zato se njegov posljednji potez na čelu Crkve – odreknuće od papinske službe, ocjenjuje kao još jedna izvrsna odluka vrhunskog teologa...prepuštanje kormila Crkve mlađem i za to zdravljem prikladnijem čovjeku.

Pontifikat u brojkama

24 apostolska putovanja izvan Italije
30 papinskih putovanja unutar Italije
4 apostolske pobudnice
3 enciklike
17 motu propria
više od po 120 apostolskih pisama i konstitucija
45 beatifikacija svetaca i blaženika


Nema komentara:

Objavi komentar