ponedjeljak, 3. prosinca 2012.

HKD Napredak svečanom akademijom obilježio 110 godina postojanja

Hrvatsko kulturno društvo Napredak svečanom akademijom u Domu oružanih snaga BiH u Sarajevu 21. studenoga obilježilo je 110 godina svoga postojanja. Akademiji su nazočili brojni članovi te istaknute osobe iz: kulturnog, političkog i društvenog života BiH i Hrvatske koji su dvoranu ispunili do posljednjeg mjesta.
 

Osim domaćina, predsjednika Napretka mons. dr. Franje Topića svečanom činu nazočili su: visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, predsjednik Federacije BiH Živko Budimir, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić te mnoge druge uzvanice i predstavnici diplomatskog kora. Također, tom prigodom dodijeljena su i Napretkova priznanja osobama koje cijene rad tog Društva te koje su doprinijele njegovu radu i kulturi uopće.  
Akademija je započela Napretkovom himnom u izvedbi Napretkovog zbora iz podružnice Kupres, a potom je nazočne pozdravio dopredsjednik HKD-a Napredak mr. Nikola Čiča koji je govorio o povijesnom značenju postojanja i djelovanja toga Društva od osnutka do danas.

Napretkov cilj: bolji život na našem podneblju

 „Najveći uspjeh Napretka je to što je njegovanjem svoga hrvatskog identiteta stvarao mostove prijateljstva među ljudima. Napredak zapravo pokazuje kako čuvanjem svog identiteta nikada nije smetao drugima niti je zbog toga stvarao neprijatelje. Bitna odrednica Napretkova djelovanja tijekom čitave povijesti je permanentno građenje veza među ljudima i narodima na načelima: tolerancije, ravnopravnosti, otvorenosti i suradnje. Zajedno s drugim Društvima ostvarivala se suradnja kao i međusobno poštivanje i razumijevanje. Često su se ugledali jedni na druge te je postojalo pozitivno natjecanje u cilju afirmiranja osobnoga nacionalnog i kulturnog identiteta s idejom da drugi nije tuđin nego partner“, rekao je, između ostaloga, mr. Čiča naglašavajući da glavni cilj Napretka mora i dalje biti razvijanje tolerancije i dijaloga u cijelom društvu te izdizanje iznad osobnih i političkih interesa u svrhu boljeg života na našem podneblju.

Poznato je da Napredak od samih svojih početaka njeguje kulturu. Zato nije ni čudo što je program svečane akademije bio isprepleten klasičnim izvedbama članova Napretkova trija Magis: mo. Daria Vučića na klaviru, Borisa Lončara na violini te sopranistice Katarine Kikić, s nastupima folklorne skupine podružnice iz Busovače i Napretkova zbora iz Kupresa. Pjesme i razmišljanja o Napretku čitali su sarajevska glumica Vedrana Seksan i glumac Miro Barnjak, rođeni Uskopljak koji živi i radi u Mostaru. 
Između ostalih, pročitana su razmišljanja o Napretku: bl. pape Ivana Pavla II., vrhbosanskog nadbiskupa metropolite Vinka kard. Puljića, dr. Senahida Halilovića, dr. Dragana Primorca, dr. Mirka Pejanovića...

Dodijeljena su brojna priznanja

Svečana akademija bila je izvrsna prigoda da se zaslužnim pojedincima, institucijama i organizacijama uruče i priznanja koje Napredak podjeljuje svake četiri godine.
Među 60-ak dobitnika Napretkovih priznanja, koje je uručio predsjednik dr. Topić su: Valentin Inzko, akademik Veselko Koroman i Franjevačka galerija Široki Brijeg, dok su među dobitnicima statusa velikog zakladnika, zakladnika, velikog dobrotvora i dobrotvora: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Movimento Cristiano Lavoratori, Vlada Federacije BiH, Fond za zaštitu okoliša FBiH, Vlada Kantona Sarajevo, Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Ministarstvo civilnih poslova BiH, predsjednik Federacije BiH Živko Budimir, operni pjevač Krunoslav Cigoj, Martin Raguž, Dragan Vrankić, Kćeri Božje ljubavi te mnogi drugi.
Svečanost je završena zajedničkim fotografiranjem dobitnika priznanja, a predsjednik HKD Napredak mons. Topić je u  izjavi za medije rekao kako 110. godišnjica prvenstveno zaslužuje jedno lijepo sjećanje. 
Napredak je postao veliko društvo s oko 60 podružnica na nekoliko kontinenata i oko 500 realiziranih manifestacija godišnje. Napredak ulaže u ljude. Ovo je naša zemlja, a kod nas su aktivni i ljudi drugih nacija i to je najveće blago ovog Društva“, rekao je, između ostaloga, prof.  Topić.
Retrospektivno pogledano, prošlo je 110 godina od osnivanja Napretka. Vremena su bila teška, često nepovoljna za Napredak, međutim ovo Društvo je dokazalo da je borba za nacionalnu i kulturnu svijest jednog naroda te njegov materijalni i duhovni boljitak nezaustavljiva. Obnova Društva e 1990. to je i posvjedočila. Čestitajući ovu značajnu obljetnicu, ostaje želja i nada da će i buduće godine biti uspješne kao i dosadašnje.

ZAKLADA  ZA SVEUČILIŠTE

HKD Napredak je do ukidanja Društva 1949. odškolovao oko 16.000 učenika i studenata. Nakon obnove 1990. Napredak je nastavio pomagati studentima te je stipendirao i podupirao oko 2.600 studenata. U Napretkove stipendiste se ubrajaju mnoge poznate osobe, kao što su nobelovci: Ivo Andrić i Vladimir Prelog, Nikola Šop, Ivo Padovan, Ismet Mujezinović
No, Napredak u ovom modernom vremenu ide i korak dalje, osniva sveučilište. Osnivanje Vrhbosanskog sveučilišta, kao jednog od trenutno najvećih projekata ovog Društva, podržale su Vrhbosanska nadbiskupija i Franjevačka provincija Bosna Srebrena. Sveučilište pruža mogućnost mladima da nakon svog europsko-orijenitarnog školovanja budućnost ne traže nigdje izvan granica Bosne i Hercegovine nego svoje znanje iskoriste za dobrobit svoje domovine.
Svoj prilog realizaciji ovog projekta možete, s naznakom „Za Zakladu“, uplatiti na žiro-račune:

RAČUN U KONVERTIBILNIM MARKAMA:
HKD Napredak – Fond Ivo Andrić – Vladimir Prelog
1549995000412521
Intesa SanPaolo banka d.d. Sarajevo

DEVIZNI RAČUN:
HKD Napredak
53371200-400700
S.W.I.F.T. UPB KBA 22
Intesa SanPaolo banka d.d.
Sarajevo

Dio osobne karta HKD Napretka

Napredak ima više od 20.00 članova u 58 podružnica i povjerenstava u: BiH, Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj, Kanadi i SAD-u. U sklopu Napretka djeluje radiopostaja Vrhbosna Sarajevo (zajedno s Vrhbosanskom nadbiskupijom), izdaje tri lista: Hrvatski glasnik (Tuzla), Bobovac (Vareš) i Napredak (Travnik). U Sarajevu je 2003. obnovljena knjižnica Mijo Poljak i ima oko 30.000 knjiga. U Garevcu je 2006. osnovana zaklada Otvorena kuća - Centar za mir i kulturu dijaloga. Pri Napretku djeluju: 23 folklorne skupine, 16 tamburaških i mandolinskih orkestara, deset zborova, dva trija klasične glazbe i više od 40 različitih dramskih, likovnih, glazbenih, humanitarnih, ekoloških i studentskih sekcija.
Također, u sklopu ovog Društva djeluju: Šahovski klub Napredak Sarajevo, ŠK Napredak Zenica, Boćarski klub Napredak-Willa, NK SAŠK Napredak u Sarajevu te Planinarsko društvo Bjelašnica i PD Napredak u Zagrebu. Od svoje obnove Napredak je realizirao 7.094 različitih kulturnih programa.

Nema komentara:

Objavi komentar