petak, 7. prosinca 2012.

Đakonsko ređenje šestorice bogoslova Vrhbosanske nadbiskupije


U vjernicima ispunjenoj sarajevskoj prvostolnici Presvetog Srca Isusova na Prvu nedjelju došašća, 2. prosinca, tijekom svečanog euharistijskog slavlja vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kard. Puljić zaredio je šestoricu bogoslova za đakone Vrhbosanske nadbiskupije. Uz kardinala koncelebriralo je četrdesetak svećenika među kojima su bili poglavari i profesori Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa koji su odgajali i učili novozaređene đakone.


Na početku sv. mise kardinal Puljić je pozdravio obitelji i rodbinu ređenika te župne zajednice iz kojih ređenici dolaze. Pozdrav je uputio i redovnicama te bogoslovima Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa Redemptoris Mater iz Vogošće te sjemeništarcima iz Nadbiskupskog sjemeništa Petar Barbarić u Travniku i svim ostalim vjernicima u katedrali.

Svako je zvanje izmoljeno

Prema predviđenim liturgijskim pravilima, nakon što je nedavno zaređeni đakon Banjolučke biskupije vlč. Marko Stojčić otpjevao misni evanđeoski odlomak, rektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa preč. Marko Zubak predstavio je kardinalu Puljiću šestoricu bogoslova – kandidata za ređenje i zamolio za podjelu reda đakonata. 

U prigodnoj homiliji kardinal Puljić je pojasnio da novi đakoni svetim ređenjem postaju biskupovi suradnici, ali i služitelji oltara i evanđelja.
„Svjesni smo da je svako zvanje izmoljeno i da je ono dar. Zato danas želimo reći: hvala svima koji su molili i izmolili ova zvanja. Hvala vama, roditelji, koji ste ih na ovaj svijet donijeli. Siguran sam da ih niste samo pustili u svijet nego da ste ih srcem i vjerom pratili da rastu, zriju i ostvare se u životu. Potrebni su nam istinski molitelji koji će nam izmoliti da Gospodar žetve pošalje radnika u žetvu svoju – radnika koji će oduševljeno hoditi za Kristom“, kazao je kardinal Puljić pozivajući sve da ne prestanu s molitvama za duhovna zvanja.
Posvijestio je također koliko je važno imati pastira u svojoj sredini; svećenika koji će naviještati, hraniti vjernike riječju Božjom i tijelom Kristovim. 

U drugom dijelu svoje propovijedi vrhbosanski nadbiskup se obratio ređenicima koji su krenuli putem svećeništva ističući kako je važno da vrijeme – koje tako brzo prolazi – bude plemenitim sadržajem ispunjeno vrijeme.
Potaknuo ih je da se na svećeništvo ozbiljno spremaju radom i vježbanjem u kreposti te svoju ljudskost osposobe kako bi bili strpljivi ljudi plemenita srca koji u vjeri žive svoj život. Pozvao ih je da rastu u vjeri i da se ne boje života ističući kako nisu sami sebe izabrali nego ih je Krist izabrao; On ih prati i u Njega trebaju staviti svoje pouzdanje.

„Ovaj trenutak je odlučujući trenutak i prekretnica u vašem životu – i za vas i za mene. Međutim, to činimo iz povjerenja prema Kristu. Ako On u nas ima povjerenja, neka ovaj čin bude odgovor na to Božje povjerenje“, kazao je kardinal Puljić ređenicima pozivajući ih da povjeruju Isusu i Njemu se predaju, prihvate Ga te zrače Njegovom osobom služeći u mjesnoj Crkvi zajedno s njim kao biskupom i svim svećenicima.

Oblačenje novih ređenika

Nakon propovijedi kandidati za ređenje izrazili su svoju spremnost prihvatiti posvećeno beženstvo, obdržavati bogoslužje časova te su obećali poštovanje i poslušnost vrhbosanskom nadbiskupu. Dok je cijela zajednica molila litanije Svih svetih, đakoni su ležali na tlu, nakon čega je kardinal položio ruke na svakog od kandidata te potom izmolio posvetnu molitvu. Nakon toga su novozaređeni đakoni obukli službenu liturgijsku odjeću: štolu, koja je znak dostojanstva i vlasti, i dalmatiku, simbol spasenja, radosti i pravednosti.
Vlč. Ivana Butuma obukao je župnik župe Uzašašća Gospodinova iz Novog Travnika vlč. Stipo Knežević; vlč. Marka Jukića župni vikar iz Žepča vlč. Goran Kosić; vlč. Ivana Karaču prozorski župnik i dekan preč. Franjo Ivandić; vlč. Marina Marića župnik iz Kupresa vlč. mr. Marko Tomić; vlč. Damjana Soldu ravnatelj Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. vlč. dr. Šimo Maršić; a vlč. Branka Jurića u oblačenju je pomogao njegov rođeni brat svećenik vlč. Dragan Jurić
Na kraju su đakoni primili evanđelistar iz ruku kardinala Puljića te s njim izmijenili poljubac mira, a potom započeli služenje kod oltara.  
Ceremnijalom je ravnao mons. Tomo Knežević, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu, a sv. misno slavlje svojim pjevanjem uzveličao je Bogoslovski zbor Stjepan Hadrović pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.
Ovogodišnje ređenje bilo je moguće izravno pratiti putem valova Radija Marije, Radija Kupresa i Radija Herceg-Bosne.
Novozaređeni đakoni, prema odredbi vrhbosanskog ordinarija, bit će upućeni na župe i(li) u različite institucije Vrhbosanske nadbiskupije na svoj božićni đakonski praktikum.

Nema komentara:

Objavi komentar