ponedjeljak, 17. rujna 2012.

Mostarski župni zbor pjevanjem povezao Hercegovinu i Bosnu


Na svetkovinu Presvetog Trojstva, 3. lipnja, posebno je bilo svečano u župi sv. Mihovila u Varešu. Razlog tomu je bio posjet i pjevanje za vrijeme sv. mise 60-ak članova malog župnog vokalno-instrumentalnog zbora Anđeli sv. Ivana iz mostarske župe Sv. Ivana, apostola i evanđeliste, pod vodstvom prof. don Nike Luburića.

 

Sv. misno slavlje u koncelebraciji s vareškim župnikom fra Bonom Tomićem predvodio je don Niko, profesor crkvene glazbe na teološko-katehetskom institutu u Mostaru i pastoralni suradnik u župi sv. Ivana, ap. i ev.
Na početku euharistijskog slavlja fra Bono je Varešacima, koji su ispunili prostranu crkvu sv. Mihovila, predstavio mlade pjevače iz Mostara i njihove voditelje: don Niku i klavijaturisticu Jelenu Šimić, koja je inače rođena Varešanka, a trenutno studira u Mostaru.
U svojoj propovijedi don Niko je najprije govorio o svetkovini Presvetoga Trojstva, a potom je izrazio svoje oduševljenje gostoprimstvom Varešaka i brojem vjernika na sv. misi.
„Čuo sam priče kako je velika i lijepa ova crkva. Ja sam, putujući ka Varešu, mislio da će biti poluprazna, ali vi ste me opovrgnuli“, rekao je, između ostaloga.
Nakon što su pročitani župni oglasi i podijeljen blagoslov, gosti iz Mostara su počastili nazočne s nekoliko pjesama. Oduševljenje nazočnih su posebno izazvali najmlađi članovi zbora.

Poslije sv. mise upriličeno je druženje u župnom uredu za sve goste iz mostarske župe sv. Ivana, ap. i ev. Nakon okrjepe, pjesme i odmora, mladi pjevači obišli su staru varešku crkvu koja se nalazi u blizini župnog ureda. To je jedina očuvana katolička crkva iz vremena prije 1850., dakle iz razdoblja kada katolicima nije bilo dopušteno podizati svoje bogomolje. Pretpostavlja se da je izgrađena početkom 16. stoljeća.
Potom su mladi imali slobodno vrijeme za razgledanje Vareša, a don Niko je posjetio Školske sestre franjevke i njihovu Malu školu – ustanovu za prihvat i odgoj djece koja nekoliko godina djeluje u Varešu na radost svih Varešaka.
Gostima iz grada na Neretvi se toliko svidio Vareš da su obećali ponovno doći, sljedeći put s velikim župnim zborom.

Nema komentara:

Objavi komentar