srijeda, 13. lipnja 2012.

Sarajevo - XV. Katehetski dan Vrhbosanske nadbiskupije


U zgradi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa, točnije u prepunoj dvorani Pavla VI., 31. kolovoza 2011. održan je XV. Katehetski dan Vrhbosanske nadbiskupije. Glavna tema ovogodišnjeg  susreta, koji je okupio većinu katehista i katehistica koji djeluju u školama na teritoriji Vrhbosanske nadbiskupije, bila je Zakonodavstvo o vjeronauku u školi.
Tom prigodom je za vrijeme sv. mise u crkvi sv. Ćirila i Metoda vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kard. Puljić podijelio 56 kanonskih poslanja za nastavnike i profesore vjeronauka u školama.



Kako i dolikuje, prema dosadašnjoj tradiciji, susret je započeo molitvom Trećeg časa koju je predmolio nadbiskup Puljić. Nakon zajedničke molitve pozdravni govor svim nazočnima uputio je mons. Petar Jukić, pročelnik Katehetskog ureda Vrhbosanske nadbiskupije. On je potom ukratko objasnio razlog za izbor ovogodišnje glavne teme Katehetskog dana.
„Drago mi je da je molitva na početku susreta također postala dio tradicije. Ovaj godišnji susret je izrazito važan za razmatranje problematike i razmjenu iskustava. Potrebno je poznavati zakonodavstvo, tumačenje zakona, kako bismo znali koja su naša prava te prava roditelja, djece, učenika, uopće vjernika“, istaknuo je, između ostaloga, pročelnik Jukić te dodao da se dobrim poznavanjem tog područja izbjegavaju mnogi konflikti i nejasnoće.
Naglasio je posebnost BiH i šarolikost zakonodavstva zbog postojanja različitih razina vlasti, što poznavanje zakona još više stavlja u prvi plan.

Vjeronauk je ostao ravnopravni predmet u Sarajevu

Nazočne je pozdravio i dr. Pavo Jurišić, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu. Tom prigodom je istaknuo da se vremena mijenjaju, ali kršćanska zadaća ostaje ista: živjeti u svijetu i svojim životom svjedočiti kršćanstvo.
„Da je moguće životom svjedočiti pokazuje blagoslov koji je darovan mjesnoj Crkvi – pet novih mučenica. One su životom svjedočile svoje kršćanstvo, ljubile Boga, ljubile čovjeka, ljubile svoj redovnički poziv te su za to život svoj položile“, kazao je dekan Jurišić izrazivši želju da svim katehistima i katehisticama nova školska godina bude što uspješnija.
Skupu se obratio i preč. Marko Zubak, rektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa. On je zahvalio Katehetskom uredu za učinak u borbi za ravnopravnost vjeronauka u školama  Sarajevskog kantona. Preč. Zubak je podsjetio na molitvenu nakanu pape Benedikta XVI. koji potiče molitvu za vjeroučitelje i katehiste tijekom rujna. Ponovio je da se od katehete očekuje da bude ne samo profesor već odgojitelj i mnogo više.

Živimo u vremenu diktature relativizma

Nakon uvodnih govora prvo predavanje i to o Drinskim mučenicama održao je kardinal Puljić. Prigodnom prezentacijom potaknuo je na razmišljanje o važnosti postojanosti i vjernosti u vremenu relativizma, jasnoći stavova i dosljednosti u životu. Tijekom videoprojekcije nazočni su mogli vidjeti fotografije i ilustracije posljednjih dana života Drinskih mučenica te pročitati dramatična ratna pisma koja su one pisale svojoj rodbini iz ratom zahvaćene Bosne i okolice Pala, gdje im se nalazila sestarska kuća.
„U ovom vremenu hedonizma rijetko se govori o vrijednosti i dostojanstvu čistoće. U ovom vremenu potrošačkog mentaliteta rijetko se govori o slobodi srca i o siromaštvu. U ovom vremenu trke za moći rijetko se govori o poniznosti, a Bog se malenima objavljuje“, rekao je, između ostaloga, kardinal Puljić na kraju prezentacije nadajući se da će proglašenje Drinskih mučenica blaženim u ljudima probuditi vrjednovanje da ono za što su one umirale i danas živi.

Vjeronauk trebaju predavati vjeroučitelji s kanonskim nalogom

Drugo predavanje održao je vojni biskup mons. dr. Tomo Vukšić. On je predočio veoma iscrpne podatke, kako smo od njega i navikli, o temi Zakonski okvir o vjeronauku u školi.
U svome izlaganju pojasnio je pojedine članke raznih sporazuma koji su potpisani u BiH. „Član 16 Temeljnog ugovora između Svete Stolice i Bosne i Hercegovine određuje da BiH, u svjetlu načela o slobodi vjere, priznaje temeljno pravo roditelja na vjerski odgoj djece te, u sklopu školskoga plana i programa i u skladu s voljom roditelja ili skrbnika, jamči nastavu katoličkoga vjeronauka u svim javnim osnovnim i srednjim školama te predškolskim ustanovama kao obveznoga školskoga predmeta za sve koji ga izaberu, pod istim uvjetima pod kojima se izvodi i nastava svih obveznih školskih predmeta“, naglasio je mons. Vukšić.
Dodao je da u suradnji s mjerodavnim crkvenim vlastima škole trebaju roditeljima i punoljetnim učenicima pri upisu u novu školsku godinu omogućiti slobodni odabir katoličkog vjeronauka na način da njihova odluka ne bude povod bilo kakvome obliku diskriminacije. Pojasnio je da programe i sadržaje nastave katoličkoga vjeronauka, udžbenike i didaktičku građu treba pripraviti i odobriti Biskupska konferencija BiH. Također je rekao da je Temeljnim ugovorom predviđeno da će katolički vjeronauk predavati kvalificirani vjeroučitelji s kanonskim nalogom mjesnoga dijecezanskog biskupa koji ispunjavaju uvjete propisane važećim zakonima BiH za dotičnu vrstu škole, pridržavajući se svih prava i dužnosti koje iz toga proizlaze. Istaknuo je i pravo biskupa da opozove kanonski nalog koji je izdao.
Nakon predavanja uslijedila je kraća rasprava na kojoj su nazočni postavljali pitanja predavačima. Zanimljivo je bilo pitanje cijene postupka za proglašenje blaženim/svetim što je izazvalo veliku pozornost. Kardinal je tom prigodom istaknuo da većinu poslova na proglašenju svetim sudionici obavljaju volonterski, ali i da postoje neke stvari koje se moraju platiti kao što su: dvorana, ozvučenje i parking za hodočasnike.
Poslije pauze je Ivana Klačar, djelatnica Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II., održala je kratku prezentaciju programa 72 sata bez kompromisa potičući nazočne da u školama u kojima djeluju uključe učenike u projekt.
Prvi dio susreta završen je razgovorima o aktualnim pitanjima i problemima nove školske godine 2011./2012. , a nazočni su imali prigodu postavljati pitanja.

Nije dovoljan sam sebi na njivi Gospodnjoj

Drugi dio godišnjeg susreta kateheta započeo je sv. misom u crkvi sv. Ćirila i Metoda koja se nalazi u sklopu zdanja Sjemeništa. Euharistijsko slavlje je predvodio kardinal Puljić uz koncelebraciju tridesetak svećenika.
U prigodnoj propovijedi nadbiskup je pozvao sve vjeroučitelje da istinski budu otvoreni jedni prema drugima kako bi bili u stanju izvršiti svoje poslanje. Upozorio ih je da jedni druge trebaju te da nitko nije dovoljan sam sebi na njivi Gospodnjoj.
„I mi gradimo državu, i mi gradimo društvo, kao vjernici, kao Crkva. Zato imamo itekako i pravo i dužnost boriti se za ljudsko dostojanstvo, za ljudska prava, na poseban način, za slobodu savjesti i odgoj vjere. Zato tu moramo biti složni“, rekao je kardinal Puljić potaknuvši okupljene da, oslonjeni na Boga, budu hrabri navjestitelji nade kako se ljudi ne bi plašili života. Kardinal se posebno obratio katehetama napominjući da oni ne rade samo svoj posao jer je taj posao zapravo i Kristov posao.
Za vrijeme sv. mise nadbiskup je podijelio 56 kanonskih poslanja za iduću školsku godinu. Dopuštenje za predavanje vjeronauka ovom prigodom su dobili svećenici, časne sestre i laici. Neka od kanonskih poslanja su dodijeljena prvi put, neka na određeno te na neodređeno vrijeme.
Svim katehistima i katehisticama želimo mnogo uspjeha u radu i obilje Božjeg blagoslova.

Nema komentara:

Objavi komentar