petak, 15. lipnja 2012.

Drinske mučenice proglašene blaženima - Prve blaženice Družbe sestara Kćeri Božje ljubavi i Vrhbosanske nadbiskupije


Za vrijeme sv. misnog slavlja u Olimpijskoj dvorani Zetra, 24. rujna 2011., pred oko 25.000 vjernika i hodočasnika iz BiH, Hrvatske, Slovenije i ostalih zemalja Europe i svijeta izaslanik pape Benedikta XVI. kardinal Angelo Amato proglasio je blaženima pet sestara iz Družbe Kćeri Božje ljubavi. 




Tako su s. Marija Jula Ivanišević, s. Marija Berchmana Leidenix , s. Marija Krizina Bojanc, s. Marija Antonija Fabjan i s. Marija Bernadeta Banja, poznatije kao Drinske mučenice ovim činom uzdignute na čast oltara nakon 70 godina od njihove mučeničke smrti u prosincu 1941. i skoro deset godina od završetka biskupijskog postupka za proglašenje blaženim. Po svemu viđenom ovaj dan ostat će upamćen kao jedan od važniji u novijoj povijesti krajevne Crkve u BiH.
Svečanoj sv. misi u Zetri prethodio je glazbeno-meditativni program kao priprava za euharistijsko slavlje. Pretprogram na kojemu je izvedeno 13 glazbenih jedinica moderirali su s. Ivana Margarin, FDC i don Ivan Štironja.

Pjesma Zastidje se rijeka Drina oduševila nazočne

Nastupili su: župni tamburaški orkestar župe Uzašašća Gospodinova iz Novog Travnika pjesmom Danas smo sretni; župni zbor Svih svetih iz Sesveta otpjevao je Isus ih pozvao; bend Mir iz Županje s pjesmom Evo ti Sina; skupina sestara Kćeri Božje ljubavi i to iz Slovačke s pjesmom Kralovna nebiesKraljice neba; iz Engleske s pjesmom God is faithful - Bog je vjeran; iz Poljske s pjesmom WszystkoSve; iz Albanije s pjesmom O ate na bashko me shpirtin tend  – O, Oče sjedini nas sa svojim Duhom; časne sestre iz Hrvatske pjesmom Moj Isus uz znakovlje gluhonijemih te sestre iz Zagreba s pjesmom Svima nam bile zagovor.
Uz navedene nastupili su i VIS Zvijezda mora iz Zadra s pjesmom Sestre blažene; skupina Otkrivenje iz Zagreba s pjesmom Kćeri Božje ljubavi; mješovita klapa Signum iz Čapljine s pjesmom Kćeri ljubavi Tvoje, te VIS Plamen ljubavi iz Studenaca s pjesmom Zastidje se rijeka Drina. Tekst za ovu pjesmu koju je napisao mons. Anto Orlovac oduševio je nazočne. Posebno je bila impresivna i pjesma Moj Isus koja je izvedena uz znakovlje gluhonijemih.

Koncelebriralo tridesetak nad/biskupa i 450 svećenika

Na početku sv. misnog slavlja pozdrav predslavitelju kardinalu Amatu i svim nazočnima uputio je nadbiskup metropolit vrhbosanski Vinko kard. Puljić. Između ostalih pozdravio je nadbiskupa zagrebačkog kardinala Josipa Bozanića, nuncija u BiH i u Crnoj Gori nadbiskupa Alessandra D'Errica, nadbiskupa nuncija iz Hrvatske Roberta Maria Cassarija, biskupe BK BiH, nadbiskupa i metropolita đakovačko-osječkog Marina Srakića i nadbiskupa barskog Zefa Gashija te sve nadbiskupe i biskupe iz Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Mađarske, Makedonije i Albanije kao i ostale biskupske delegate.
Vrhbosanski nadbiskup je poseban pozdrav uputio biskupima zajednica iz kojih dolaze Drinske mučenice: mons. Andreju Glavanu iz Novog Mesta, mons. Antunu Škvorčeviću iz Požege i mons. Vjekoslavu Huzjaku iz Bjelovara te predstavnicima Bečke nadbiskupije. Pozdravio je i oko 450 svećenika suslavitelja kao i oko 700 časnih sestara među kojima najveći broj redovnica Kćeri Božje ljubavi.
Kardinal je potom zahvalio i svim hodočasnicima koji su došli u Sarajevo te onima koji su udomili hodočasnike i medijima koji su omogućili širenje istine o Drinskim mučenicama.
Napomenimo da su gledatelji BHT-a mogli pratiti izravni prijenos sv. mise preko malih ekrana.   

Životni put sestara mučenica

Nakon pozdrava kardinal Puljić i postulator kauze preč. mr. Marko Tomić zamolili su kardinala Amata da, prema odobrenju i nalogu Svetoga Oca, među blaženice ubroji pet službenica Božjih iz Družbe sestara Kćeri Božje ljubavi.
Potom je nadbiskup vrhbosanski ukratko prikazao život pet sestara, rodom iz današnje Hrvatske, Slovenije i Austrije, koje su se ratne 1941. našle zajedno u samostanu na Palama, nedaleko od Sarajeva nesebično i požrtvovno služeći ljudima raznih vjera i nacija. Podsjetio je kako su 11. prosinca 1941. četnici odveli sestre s Pala do Goražda s tim da je 76-godišnja s. Berchmana ostavljena i kasnije ubijena u Sjetlini.
Kazao je da su ostale četiri sestre odvedene u Goražde i smještene u vojarnu uz rijeku Drinu odakle su, braneći svoje zavjete čistoće, iskočile kroz prozor nakon čega su izbodene i bačene u rijeku Drinu. Spomenuo je da je postupak za njihovo proglašenje blaženima otvoren u središtu Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu 4. prosinca 1999. te da je u siječnju 2011. papa Benedikt XVI. ovlastio Zbor za proglašenje svetih u Rimu da proglasi dekret o mučeništvu službenica Božjih Drinskih mučenica, čime je odobrio i odredio njihovo proglašenje blaženima 24. rujna 2011. u Sarajevu.

Svečano proglašenje blaženih i otkrivanje slike

Potom je kardinal Amato pročitao odobrenje za čašćenje Drinskih mučenica kao blaženica: „Sveti Otac Benedikt XI., udovoljavajući želji vrhbosanskog nadbiskupa Vinka kardinala Puljića te brojne druge braće u biskupstvu, sestara Kćeri Božje ljubavi i mnogih vjernika, nakon što je razmotrio mišljenje Zbora za proglašenje svetih, Njegovom apostolskom vlašću dopustio je da se pet službenica Božjih iz Družbe sestara Kćeri Božje ljubavi u narodu poznatih pod zajedničkim imenom Drinske mučenice: s. Mariju Julu Ivanišević, s. Mariju Berchmanu Leidenix, s. Mariju Krizinu Bojanc, s. Mariju Antoniju Fabjan i s. Mariju Bernadetu Banja od sada naziva blaženicama i da se svake godine na dan njihova rođenja za Nebo, petnaestoga prosinca, može slaviti njihov spomendan na mjestima i na način kako je to određeno kanonskim propisima. U ime Oca i Sina i Duha Svetoga.“
Nakon svečanoga proglašenja blaženima s. M. Ozana Krajačić, vicepostulatorica postupka beatifikacije, otkrila je sliku Drinskih mučenica koju je naslikao akademski slikar Ante Mamuša, a zatim je uslijedio gromoglasni pljesak nazočnih vjernika.
Potom su pred sliku mučenica s. Ivanka Mihaljević, predsjednica Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica BiH i s. Ana Marija Kustura, predsjednica Hrvatske unije viših redovničkih poglavarica, kao dar prinijele dva svijećnjaka; s. M. Davorka Šarić donijela je vodu iz rijeke Drine koja simbolizira grobove pet sestara; kopije dokumenata preostalih nakon Drinskih mučenica prinijele su s. M. Slavica Buljan, FDC, s. M. Elvira Tadić, FDC, provincijalna glavarica, s. M. William iz Sjeverne Amerike, S. M. Benwenuta Kaczcha iz Poljske i s. M. Nivalda Montenegro iz Brazila. Sestre Kćeri Božje ljubavi iz Albanije donijele su pepeo sa zgarišta spaljenog Samostana na Palama, a vrhovna glavarica Družbe Kćeri Božje ljubavi s. Lucyna Mroczek ciborij nađen na ruševinama spaljenog paljanskog sestarskog samostana.
Nakon završetka svečanog proglašenja blaženim vrhbosanski nadbiskup i preč. Tomić pristupili su Papinom izaslaniku i zahvalili mu za nove blaženice te izmijenili znak mira.

Nepobjedivo duhovno oružje - vjera i ljubav

U prigodnoj propovijedi kardinal Amato je rekao da je mučeništvo sestara družbe Kćeri Božje Ljubavi tragična, ali slavna stranica Katoličke crkve u plemenitom narodu Bosne i Hercegovine.
„Njihova pobjeda ima značenje mučenika prvih stoljeća, kada su poganski idoli zahtijevali nevine žrtve za nastavak njihovog prolaznog i nesigurnog postojanja“, rekao je kard. Amato. Podsjetio je da samostan katoličkih redovnica Marijin Dom na Palama bio poznat po njihovim djelima ljubavi prema svima, djeci i potrebitima svih jezika i vjera, katolicima, pravoslavnima, muslimanima te da je s. Jula bila Hrvatica, s. Berchmana Austrijanka, s. Krizina i s. Antonija Slovenke, a s. Bernardeta Mađarica što simbolizira univerzalnost Crkve.
„I osim toga što su pripadale različitim narodnostima i tradicijama bile su udružene svojim redovničkim pozivom u ljubavi prema siromašnima i potrebnima, živeći kao žive slike Krista Otkupitelja, svog Gospodina i Učitelja. Danas Crkva veliča ove svoje kćeri, istinske Kćeri Božje ljubavi, koje su svojom mukom pokazale da su ljubav i praštanje puno jači od mržnje i okrutnosti. Kalvarija njihove patnje postala je Tabor njihove slavne preobrazbe“, kazao je kardinal Amato naglasivši da Crkva pozna i veliča svoje neustrašive sinove i kćeri te zaključio da je „svijet mučenika“ poziv „da se trgnemo iz letargije i reagiramo onim nepobjedivim duhovnim oružjem, koje je vjera i ljubav“.

Prinos darova vjernika

Nakon propovijedi molitvu vjernika molile su sestre na raznim jezicima i iz različitih zemalja: Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske; Engleske, Južnog Brazila i Poljske.
Potom je uslijedio prinos darova vjernika: hostije u čestičnjaku koje su za sv. misno slavlje pripremile i darovale sestre klarise iz Brestovskog u Središnjoj Bosni prinijela je gđa Dinka Parlov, štovateljica Drinskih mučenica iz župe Granešina u Zagrebačkoj nadbiskupiji; kalež, koji je dar župe Staro Petrovo Selo u Požeškoj biskupiji, prinijeli su gosp. Tomislav Ivanšević, vjeroučitelj i gđica Lucija Akmačić, studentica iz Godinjaka rodnog mjesta s. M. Jule Ivanišević; vino i vodu prinijeli su sestra iz Slovačke i djevojka iz Češke; monstrancu, dar sestara Služavki Malog Isusa, prinijela je s. Hinka Rogalo.

Beatifikacija je milosni znak mjesnoj Crkvi

Na kraju euharistijskog slavlja vrhovna glavarica Družbe sestara Kćeri Božje ljubavi s. Lucyna Mroczek uputila je riječi zahvale: „Beatifikacija naših sestara Mučenica milosni je dar ne samo našoj Družbi i ovoj mjesnoj Crkvi nego cijeloj Crkvi. Karizmu naše Družbe - ljubav nevidljivoga Boga činiti vidljivom svim ljudima - koju nam je u svetu baštinu ostavila naša Utemeljiteljica, službenica Božja Majka Franziska Lechner, svaka je od njih ostvarivala, daleko od doma i domovine, konkretnim djelima ljubavi prema svima potrebitima, bez obzira na njihovu nacionalnu i vjersku pripadnost. Zato su primjer vjernosti redovničkome posvećenju i karizmi, odanosti Crkvi, nesebičnoga i samoprijegornoga služenja dobrobiti bližnjega.“
Nakon molitve Anđeo Gospodnji, koju je predvodio nadbiskup vrhbosanski, završena je sv. misa kojom je mjesna Crkva dobila pet blaženica.
Euharistijsko slavlje svojim pjevanjem je uzveličao mješoviti zbor sastavljen od 1.200 pjevača iz brojnih župnih zborova pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića

U crkvi Kraljice sv. krunice postavljena slika Drinskih mučenica

Istoga dana večernjim u samostanskoj crkvi Kraljice sv. krunice upriličeno je moljenje Večernje tijekom koje je postavljena slika na oltar za nove blaženice.
Večernjoj je predsjedao pomoćni biskup vrhbosanski mons. dr. Pero Sudar uz sudjelovanje kardinala Puljića, nadbiskupa Petra Rajiča, predsjednika Biskupske konferencije BiH mons. dr. Franje Komarice, mons. Nikole Kekića, biskupa križevačkog i većeg broja svećenika. Večernju su molile te na različitim jezicima pjevale i brojne sestre Družbe Kćeri Božje ljubavi, koje su za došle iz raznih država s tri kontinenta kako bi bile dionice povijesnog događaja proglašenja blaženima svojih prvih blaženica i molile njihov zagovor.


Bdijenje uoči beatifikacije Drinskih mučenica

U sklopu programa za proglašenje blaženima Drinskih mučenica održano je 23. rujna u crkvi Kraljice sv. krunice duhovno-molitveno bdijenje koje su u ime Družbe Kćeri Božje ljubavi pripremile s. Pia Herman i s. Antonela Rašić u suradnji s vlč. Šimom Maršićem, povjerenikom za pastoral mladih Vrhbosanske nadbiskupije i ravnateljem Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. Četverosatni program bdijenja koji je započeo u 20 h bio je podijeljen u dva dijela, a nazočio mu je veliki broj hodočasnika iz različitih zemalja.
Prvi dio programa započeo je obraćanjem vrhbosanskog nadbiskupa Vinka kardinala Puljića, nakon kojega je pozdravne riječi uputio  i  kardinal Amato.
„Počašćen sam jer vas mogu pozdraviti ovom prigodom. Iako nove blaženice dolaze iz više država ovo je velik događaj, posebno za mjesnu, vrhbosansku Crkvu. Kada sam predao sve službene dopise kardinalima u Rimu, koji su pratili ovu kauzu, svi su ostali duboko dirnuti jer su sestre bile spremne položiti vlastiti život za Krista. To je poruka koja je vrlo važna“, naglasio je izaslanik Svetog Oca u svom jezgrovitom obraćanju te je ujedno obećao detaljnije izlaganje tijekom homilije na sam dan beatifikacije.
Volonteri iz Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. pripremili su scenski prikaz života i smrti Drinskih mučenica koji je, unatoč tome što je bio bez teksta, bio vrlo dojmljiv i razumljiv svima, što je i bio cilj mladih izvođača.
Ona koja se od ostalih posebno izdvojila bila je poruka koja je naglašavala da su ih sve ujedinile prve skore blaženice iz Družbe Kćeri Božje ljubavi i ujedno prve blaženice čije se djelovanje i smrt vežu za BiH, a koje su bile podrijetlom iz različitih zemalja.
„Pet sestara udružuje pet država: Austriju, Sloveniju, Mađarsku, Hrvatsku i BiH. Tu smo iz različitih država, a ujedinjeni smo u molitvi“, istaknuto je, između ostaloga, u programu bdijenja koji su pjesmom animirali mladi iz benda Emaus i koji je bio protkan molitvom krunice te spontanim i osobnim molitva hodočasnika.
Nakon što je u suvremenom životu istaknuto nadahnuće Drinskih mučenica u borbi za ideale, vjeru u Boga i vjernost pozivu uslijedio je kratki predah.
Drugi dio bdijenja sastojao se u čašćenju Presvetog oltarskog sakramenta i čitanju kratkih citata iz Novoga zavjeta te molitvenih tišina za osobne nakane koje su povremeno bile prekidane pjesmom.
Hodočasnici su uz zahvalu za sudjelovanje, strpljivost, molitvu i pjesmu ispraćeni iz crkve Kraljice sv. krunice uz želju da nakon beatifikacije i proglašenja te iste crkve svetištem Drinskih mučenica ona postane njihovim stalnim utočištem.


Sv. misa zahvalnica za beatifikaciju Drinskih mučenica

Jutro nakon beatifikacije Drinskih mučenica, 25. rujna, u crkvi Kraljice svete krunice na Banjskom Brijegu, održano je zahvalno svečano misno slavlje za spomenuti događaj. Sv. misu je predslavio vrhbosanski nadbiskup i metropolit Vinko kardinal Puljić.

U koncelebraciji su bili (nad)biskupi: mons. Alessandro D’Errico, mons. Petar Rajič, mons. Franjo Komarica, mons. Pero Sudar, mons. Tomo Vukšić, mons. Nikola Kekić te provincijal Bosne Srebrene fra Lovro Gavran i još 30-ak svećenika. Svečano euharistijsko slavlje uveličale su sestre Kćeri Božje ljubavi iz različitih zemalja, sestre drugih redova, ali i veliki broj vjernika.
U pozdravnom govoru kardinal Puljić je podsjetio da se tom misom ne slavi samo proglašenje blaženica već i 100 godina posvete crkve Kraljice svete krunice. U prigodnoj propovijedi je napomenuo i da se upravo te nedjelje obilježava 25. Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija.
Pohvalio je sve medijske izvještaje s beatifikacije koji su bili zaista dostojanstveni i preneseni u pravom svjetlu, onako kako zapravo blaženice to i zaslužuju.
„To je unijelo jedan pozitivni trenutak u javnosti, zato je ovaj događaj, kao što bi majka Terezija rekla: 'Nešto lijepo za Boga.' Dogodilo se nešto lijepo u gradu Sarajevu, u Bosni i Hercegovini. Eho koji je došao s terena pokazuje koliko je važna bila uloga sredstava za priopćavanje“, kazao je kardinal zaželjevši da taj Dan sredstava društvenih komunikacija služi istini i pomaže čovjeku da bude upoznat s činjenicama, ali da ne bude zatrovan.
Podsjetivši na žrtvu koju su podnijele mučenice s Drine, ove hrabre žene, vrhbosanski nadbiskup je ustvrdio da će današnje društvo, koliko god teško bilo, biti obnovljeno samo uz pomoć žena, hrabrih majki, ali i redovnica koje su spremne žrtvovati se za vrijednosti, kao što su to učinile i Drinske mučenice koje su imale neizrecivu ljubav prema Bogu, vjernosti i ljubav prema dostojanstvu žene i redovnice. Pred takvom ljubavi promijenit će se društvo na bolje.
Kardinal je istaknuo i važnost stogodišnje crkve na Banjskom Brijegu za koju je svih pet novih blaženica bilo na određeni način vezano, te u kojoj će vjernici moći častiti te mučenice. Kazao je i da je snaga Crkve izgrađivati zajedništvo, stavljati Boga u prvi plan te tražiti i izvršavati Božju volju.
„Tada idemo stopama ovih blaženica, stopama biti Bogu vjeran. Ovo današnje zahvaljivanje neka nas ispuni da nam duša bude puna te vjere, konstantnog praštanja, puna hrabrosti praštati, duša koja pomoć sebi nosi da će ovaj svijet mijenjati jer smo u sebi promjenu doživjeli“, kazao je Vrhbosanski nadbiskup zaključivši propovijed.
Na kraju mise provincijalna glavarica Provincije Božje Providnosti Kćeri Božje ljubavi s. M. Elvira Tadić zahvalila je kardinalu Puljiću te svim ostalim koncelebrantima, Vrhbosanskoj nadbiskupiji i cjelokupnoj Crkvi u Hrvata, svim organizatorima i sudionicima beatifikacije. Izrazila je zahvalnost i svima onima koji su radili na postupku beatifikacije, a naročito don Anti Bakoviću i njegovoj obitelji na njihovom doprinosu očuvanja i širenja štovanja Drinskih mučenica. 
Nakon misnog slavlja upriličen je kulturno-zabavni program na kojem je predstavljena audio-vizualna prezentacija o povijesti crkve na Banjskom Brijegu. U zabavnom dijelu programa sudjelovali su učenici Katoličkog školskog centra Sveti Josip koji su nastupali pjesmom, plesom, ali i baletnim performansom dviju učenica o smrti Drinskih mučenica. Svojim pjevanjem događaj je uveličao i zbor sestara Kćeri Božje ljubavi. 
Nakon programa upriličen je domjenak u prostorijama KŠC-a.
Istog dana u Goraždu ispred Osnovne škole Husein ef. Đozo otkriveno je spomen-obilježje mjesta stradanja Drinskih mučenica. Svečanom činu nazočio je kardinal Puljić uz veliki broj časnih sestara Kćeri Božje ljubavi.    

Poštanska marka posvećena Drinskim mučenicama

Načelnik sektora za marketing i odnose s javnošću Hrvatske pošte Mostar Josip Bulić i djelatnica Željka Šaravanja predali su, 23. rujna, u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu prigodnu poštansku marku, žig i omotnicu koji su izdani u povodu beatifikacije Drinskih mučenica. Marku nominalne vrijednosti 0,70 KM, za koju je likovno rješenje izradio akademski slikar Anto Mamuša, primili su nadbiskup metropolit vrhbosanski Vinko kard. Puljić, vrhovna glavarica Družbe sestara Kćeri Božje ljubavi s. Lucyna Mroczek iz Rima i provincijalna glavarica iz Zagreba s. Elvira Tadić. Predaji marke nazočili su i postulator kauze vlč. mr. Marko Tomić te savjetnica vrhovne glavarice s. Bernarda Horvat.
Kardinal Puljić je izrazio zahvalnost Hrvatskoj pošti Mostar što su izdanjem prigodne marke prepoznali da beatifikacija Drinskih mučenica ima osobitu važnost ne samo za Vrhbosansku nadbiskupiju i Družbu Kćeri Božje ljubavi nego i za Crkvu i u BiH i u hrvatskom, slovenskom i mađarskom narodu, ali i za brojne građane Bosne i Hercegovine i druge ljude dobre volje.

Nema komentara:

Objavi komentar