petak, 13. travnja 2012.

U grobu ne završava život


Neobično toplo i sunčano vrijeme za ovo doba godine na svetkovinu Svih svetih je privuklo mnoštvo vjernika na grobove njihovih najmilijih u Sarajevskom dekanatu. Tako je na sv. misu na groblju Sv. Josip došlo nekoliko stotina vjernika. Euharistijsko slavlje je predvodio vrhbosanski nadbiskup i metropolita Vinko kard. Puljić uz koncelebraciju petnaestak svećenika, uglavnom onih koji djeluju u sarajevskim župama.


Na početku misnog slavlja sve nazočne je pozdravio katedralni župnik i sarajevski dekan preč. Pavo Šekerija. On je istaknuo da je slavljenje sv. mise u popodnevnim satima na groblju sv. Josip postala tradicija te je potaknuo vjernike da češće razmišljaju o prolaznosti vremena i vječnosti koja nas sve čeka poslije smrti.
U misnoj homiliji kardinal Puljić je govorio o pitanjima koje stoje pred svakim čovjekom, kao putnikom koji hodi ovom zemljom.
„Dolazeći na ovu sv. misu prošli smo pored mnogih grobova na kojima je pisalo kada je tu ukopana osoba rođena, kako se zvala i kada je umrla. Ne znamo kako je ona živjela, međutim znamo gdje joj je sada duša te se pitamo je li postigla spasenje. Na satovima vjeronauka naučili smo kako su tri posljednje stvari u čovjekovom životu: smrt, sud, raj ili pakao. Znamo kako je grob tajna, međutim tu tajnu je odškrinuo Isus Krist i tako nam dao nadu vječnoga života“, rekao je kardinal Puljić na početku svoje homilije.
U nastavku je spomenuo uvijek aktualnu temu samoubojstava, žaleći za činjenicom kako sve više mladih ljudi diže ruku na sebe.
„Oni nisu odgojeni da se nose sa životnim problemima i, nažalost, moram reći kako se ubijaju iz zaista nebitnih razloga. Razgovarajući s određenim ljudima koji su izgubili smisao života vidio sam koliki je mrak u njihovim dušama. Usporedio bih to s vožnjom automobila koji ljeti iz svjetlosti prelazi u mračni tunel. Znajte, jedino u Bogu možemo danas naći smisao. Jedino s pouzdanjem u Boga možemo hoditi ovom zemljom koja ponekad protkana sumornom atmosferom koja sa sobom nosi beznađe. Beznađe nam, nažalost, često nameću drugi i protiv toga moramo hrabro ustati“, poručio je vrhbosanski kardinal.
Svoju homiliju završio je poticajima da se pouzdamo u Boga i pronađemo smisao svoga života koji ne završava u grobu.
Prije samog svršetka misnog slavlja izmoljeno je opijelo za sve pokojne, a preč. Šekerija je zahvalio djelatnicima KJKP Pokop koji su omogućili dostojanstveno slavlje sv. mise uredivši prostor, osiguravši tendu, stolice, svijeće i razglas.
 

Nema komentara:

Objavi komentar