četvrtak, 26. travnja 2012.

Blagoslovljen Svećenički dom Vrhbosanske nadbiskupije


Vrhbosanski nadbiskup i metropolita Vinko kardinal Puljić je 11. prosinca, uz nazočnost više od stotinu svećenika, časnih sestara, dobročinitelja i brojnih uzvanika iz društvenog i političkog života BiH, blagoslovio novoizgrađeni Svećenički dom Vrhbosanske nadbiskupije koji se nalazi pored zgrade Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa.



Blagoslovu Doma je prethodilo euharistijsko slavlje u crkvi sv. Ćirila i Metoda koja se nalazi u sklopu Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa. Sv. misu je predvodio i tijekom nje propovijedao nadbiskup đakovačko-osječki mons. dr. Marin Srakić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, u koncelebraciji s kardinalom Puljićem, pomoćnim biskupom vrhbosanskim mons. dr. Perom Sudarom te još četrdesetak svećenika.
Prije početka euharistijskog slavlja dobrodošlicu je svima uputio rektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa preč. Marko Zubak.
«Lijepo i ugodno se osjećamo danas. Nadamo se kako su umirovljeni svećenici sretni jer sada znaju da postoji mjesto u kojem će se brinuti o njima za to obučeno osoblje. Iako djelujemo pod dva krova znajte da i dalje ostajemo zajedno», rekao je, između ostaloga, preč. Zubak.

Biti zahvalan Bogu

U svojoj prigodnoj propovijedi mons. Srakić je govorio o zahvalnosti i ljubavi prema Bogu.
«Današnji čovjek je uvjeren u svoju samodostatnost. Misli kako pomoću tehnike može vladati svijetom. Uvjeren je kako može riješiti svaki problem te pomoću dijaloga na ekonomskoj i znanstvenoj razini može ostvariti napredak. Zbog svega toga čovjek se osjeća slobodno i sposoban je zaboraviti Boga i vjeru», rekao je dr. Srakić  naglašavajući probleme modernoga doba i dodao kako vjernik treba biti zahvalan za sva Božja dobročinstva u svom životu. Potom je naveo primjer jednog starijeg djelatnika doma, umirovljenika iz Amerike, koji je odlučio postati svećenikom. Slijedeći svoju odluku došao je na studij u Rim. Želio je duhovno brinuti o starim i nemoćnim štićenicima koji su se često osjećali usamljeno i odbačeno od svojih najmilijih, djece i rodbine. Time je nadbiskup Srakić naglasio važnost duhovne skrbi za starije.
«Čovjek koji vjeruje u Boga postaje zahvalan Njemu, ali i bližnjemu. Zato smo mi pozvali sve naše dobročinitelje koji su pomogli izgraditi ovaj Svećenički dom. Ova sv. misa je znak kako Boga prihvaćamo i slavimo kao autora sveukupnom dobra koje nam se događa u životu. Zato sam i ja došao u Sarajevo, ne samo da vam čestitam na ovom velikom događaju nego i da osobno zahvalim svim donatorima i dobročiniteljima. Ponekad smo morali graditi ni iz čega, ali gradimo iz ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Ovdje iskazujemo zahvalnost i 'siromašnoj udovici' koja je dala svoj novčić bez kojeg ne bi mogao biti izgrađen ovaj dom», rekao je završavajući propovijed đakovačko-osječki nadbiskup naglasivši kako stariji svećenici ne smiju imati osjećaj da su napušteni jer su braća i sestre uz njih.
Na kraju sv. mise zahvalu svima koji su pomogli izgradnju Doma izrekao je voditelj gradnje vlč. Fabijan Stanušić.

Kardinal Puljić podijelio mnoštvo zahvalnica

Nakon euharistijskoga slavlja uslijedio je središnji događaj dana - blagoslov Svećeničkog doma. U svom obraćanju prije blagoslova zajedničkih prostorija kardinal Puljić je pozdravio i biskupa mostarsko-duvanjskog mons. dr. Ratka Perića te ostale predstavnike crkvenog i društveno-političkog života ističući kako je izgradnja Doma povijesni događaj za mjesnu Crkvu. Ističući svesrdnu pomoć dobročinitelja zamolio je Hrvatsku banku za obnovu i razvoj za strpljivost pri vraćanju duga te izrazio nadu da će Vijeće ministara BiH barem pomoći izgradnju Svećeničkog doma na način da „oprosti“ polovinu PDV-a.
Zahvalivši ponajprije dragom Bogu, koji je dao blagoslov u pripremi i gradnji, uputio je izraze zahvalnosti dijecezanskom kleru koji je shvatio važnost ovoga projekta. Posebnu zahvalnost za pomoć izrazio je Vladi Republike Hrvatske koja je Vrhbosanskoj nadbiskupiji odobrila dizanje kredita u HBOR-u te predao zahvalnicu izaslaniku Vlade dr. Radovanu Fuchsu, ministru za znanost, obrazovanje i sport.
U svom obraćanju, prenijevši pozdrave iz Hrvatske Vlade, ministar Fuchs je istaknuo važnost Katoličke crkve za hrvatski narod tijekom povijesti i danas rekavši da će Hrvatska i ubuduće podupirati projekte Katoličke crkve u BiH.
Nadbiskup Puljić je potom zahvalio njemačkom Renovabisu predavši zahvalnicu nedavno imenovanom ravnatelju isusovcu p. Stefanu Dartmannu. Obraćajući se skupu ravnatelj Dartmann je ispričao kako je tijekom obavljanja župničke službe u jednoj švedskoj župi imao prigodu organizirati pomoć i smještaj za prognanike i izbjeglice iz BiH koje su čak i skrivali od deportacije. Kardinal Puljić je podijelio zahvalnice i njemačkoj nadbiskupiji Köln, biskupiji Limburg i austrijskoj partnerskoj biskupiji Klagenfurt. Zahvalio je i Američkoj biskupskoj konferenciji podsjetivši na veliko zauzimanje kardinala Theodora McCarricka koji je više puta dolazio u Sarajevo. Zahvalio je i Hrvatskoj katoličkoj misiji u Grazu te Caritasu, a zahvalnicu je predao i gospodinu Adeliju iz talijanske obitelji Bergamashi koja je i tijekom i nakon rata mnogo pomagala BiH, Općini Stari Grad i njezinom načelniku gosp. Ibrahimu Hadžibajriću.
Riječi zahvale uputio je i Odboru za gradnju na čelu s vlč. Stanušićem i ekonomom Vrhbosanske nadbiskupije preč. Lukom Kesedžićem. Prisjetio se i pokojnog projektanta dipl. ing. arh. Nikole Masleja. Zahvalio je izvođaču radova tvrtci Stipić d.o.o. iz Zagreba i podizvođaču tvrtci Ans-Drive iz Sarajeva te nadzornoj tvrtci Fabing d.o.o., također iz Sarajeva, kao i vrhbosanskom svećeniku vlč. Ivanu Tolju koji je pratio cijeli tijek gradnje.
Potom je uslijedilo kratko videopredstavljanje koje je fotografijama ilustriralo događanja od početka izgradnje Doma do završetka.

Svijetli trag ove generacije svećenika

Nakon videopredstavljanja uslijedio je blagoslov prostorija u kojima će obitavati umirovljeni svećenici. Kardinal Puljić je prvo blagoslovio zajedničke prostorije, a onda svaku od soba. Ovim činom je konačno završena izgradnja Svećeničkog doma Vrhbosanske nadbiskupije. Gradilište je blagoslovljeno 19. rujna 2007., a kamen temeljac položen 8. travnja 2009. Rok za izgradnju je bio 430 dana. Nakon brojnih problema sa susjedima, sudskih procesa i odgađanja početka gradnje završen je Dom koji je blagoslov za cijelu mjesnu crkvu i grad Sarajevo. 

Dom, s garažnim prostorom, obuhvaća oko 6.000 četvornih metara, a u njemu se nalaze apartmani za smještaj 24 umirovljena svećenika s pratećim sadržajima te višenamjenski prostor. Svoje oduševljenje prilikom razgledanja Doma nisu krili ni stari ni mladi svećenici, a mnogi su u šali rekli kako bi odmah pristali biti umirovljenici jer im se toliko sviđa. Izgradnja Doma je svijetli trag koji ostavlja ova generacija svećenika, ali i poticaj za porast broja duhovnih zvanja.

Nema komentara:

Objavi komentar