srijeda, 12. lipnja 2024.

Dan Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II.

U utorak, 22. listopada 2019. na spomendan Sv. Ivana Pavla II., u Sarajevu je sv. misom i prigodnim programom svečano proslavljen XII. dan Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih (NCM) Ivan Pavao II.

Proslava Dana NCM-a – institucije koja 12 godina djeluje s mladima i za mlade – upriličena je u njezinim prostorijama, a okupila je oko 600 mladih i ostalih gostiju u dvorani Renovabis.

NCM je kao navigacija mladima

Misno slavlje predvodio je vlč. Ilija Orkić, župnik u Radunicama, uz koncelebraciju ravnatelja NCM-a dr. vlč. Šime Maršića i još 30-ak svećenika.

Na početku mise riječi pozdrava uputio je ravnatelj Maršić koji je istaknuo kako je papa Ivan Pavao II. imao povjerenja u mlade. „Na samom početku pontifikata on je rekao kako su mladi budućnost Crkve i njegova nada“, ustvrdio je dr. Maršić pozdravljajući nazočne, a na osobit način vlč. Meinolfa Wackera, koji je 16 godina bio ravnatelj Centra za mlade u Hardenhausenu u Njemačkoj te idejni tvorac Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. u Sarajevu.


 

Vlč. Orkić je uvodeći u misu, zapitao mlade jesu li ikada imali prigodu koristiti navigaciju te objasnio kako ona djeluje uz pomoć satelita. U toj je slici NCM usporedio sa satelitom koji ima za cilj pomagati, pružati logistiku mladima danas, a svatko osobno je odgovoran za vlastitu izgradnju i ugradnju u plemenite ideje za bolju budućnost.

Interaktivna propovijed

Na početku interaktivne propovijedi prilagođene mladima koju je uputio vlč. Wacker, naglasio je kako mu je drago što je došao u Sarajevo i da mu se sviđa hrvatski jezik. Potom je nazočne pitao tko je ustao prije sedam te tko je umoran. Mladima je potom preporučio da tri puta kratko udahnu i izdahnu. Naglasivši kako nitko ne može dugo zadržati dah, istaknuo je da čovjek nije stvoren kako bi uzimao.

„Bog je veliki darovatelj i stvorio je čovjeka da daruje. Ovaj predivan dan je dar od njega. Imamo toliko divne subraće ovdje. Daruje nam svjetlost, noć za odmor, darovao je ovaj predivni Centar. Bog je kao izvor, i svakog trenutka se događa nešto kada nam On želi darovati“, rekao je vlč. Wacker ponavljajući misao „Bog daruje“ na nekoliko europskih jezika, među kojima i na hrvatskom.

Progovorivši o Presvetom Trojstvu, istaknuo je kako se u Njemu zrcali dinamika odnosa između Oca, Sina i Duha Svetoga. „U Bogu je život uvijek dinamičan. Mi smo na sliku Božju stvoreni. Dakle, Bog nas poziva da uvijek nešto darujemo i da uvijek budemo u odnosu darivanja“, rekao je gost iz Njemačke potičući mlade da osobi do sebe kažu koji im je dio dana bio posebice drag.

„Ono najvrjednije što nam je Bog dao je Isus. Isus je Božja riječ. Što je riječ? U svakoj riječi se skriva Isus, riječ koja želi djelovati, riječ u pokretu“, rekao je propovjednik potičući mlade da ustanu. Objasnio im je na konkretnom primjeru kako riječi djeluju jer su svi ustali. „Riječi Isusa žele djelovati. Kada Isus kaže 'Voli svoga bližnjega kao sebe samoga', onda želi da se to dogodi. Kada bolesnom mladiću kaže da ustane, onda to on uradi“, kazao je vlč. Wacker ustvrdivši da Božja riječ djeluje te se zapitao koju Božju riječ da mladi ponesu odavde kako bi ona mogla djelovati.

„Želio bih vam predložiti misao 'Dajte i dat će vam se'“, ustvrdio je i potaknuo volontere da podijele kartice s pojedinim riječima kako bi one počele djelovati.

„Uzmite ovu riječ, nemojte prestati davati i živite tu riječ“, rekao je vlč. Meinolf objašnjavajući kako „smo tada zaista u Bogu te kako se onda kraljevstvo Božje širi“.

Molitvu vjernika čitali su volonteri Centra te su prinošeni darovi: Biblija, knjižica Mali koraci, narukvica NCM-a, hostija, voda i vino.

Na kraju mise riječi zahvale uputio je vlč. Maršić.

Euharistiju je pjevanjem animirao muški komorni zbor DominikS iz Žepča, a misu je izravno prenosio Radio Marija BiH

Prigodni program

Nakon bogoslužja slavlje je nastavljeno prigodnim programom, glazbenim točkama te zanimljivom animacijom od tri i pol minute rađenoj u produkciji Medijskog centra Vrhbosanske nadbiskupije, odnosno Katoličkog tjednika, a voditelj programa bio je Josip Milanović, djelatnik NCM-a.

„Večeras, kada proslavljamo blagdan zaštitnika i Dan Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II., važno je još jednom prisjetiti se koliko je zaštitnik Centra volio mlade. Ovaj karizmatični svetac imao je dovoljno povjerenja, poštovanja i ljubavi za mlade da su oni u njemu uspjeli prepoznati iskrena i istinskoga sugovornika. 'Nije najvažnije ono što ću ja vama reći, puno je važnije ono što vi meni imate reći. Nije nužno da mi to izrazite riječima – govorite mi svojom nazočnošću, pjesmom, plesom, predstavom, entuzijazmom', jednom prilikom poručio je mladima Sv. Ivan Pavao II.“, rekao je Milanović.

Potom su nazočni poslušali što pjesmom ima za poručiti mladi zbor Katoličkog školskog centra Petar Barbarić iz Travnika pod vodstvom Ivane Janko Stupar.

Nakon toga je voditelj programa istaknuo kako je projekt Koračajmo zajedno, kojeg Centar za mlade od 2017. uspješno realizira s Pravoslavnim centrom za mlade Mitropolije Dabrobosanske Sveti Petar Sarajevski i Fakultetom Islamskih nauka u Sarajevu, proglašen jednim od najboljih projekata svijeta. Ovo priznanje dodijelila je jedna od najvećih organizacija posvećena izazovima i projektima mladih koji mijenjanju svijet, One Young World, na prijedlog Regionalnog ureda Centra za mlade u Travniku gdje je projekt uspješno realiziran u KŠC-u Petar Barbarić i u Mješovitoj srednjoj školi u Travniku.

Poslije toga su članovi muške klape Corona nazočne počastili s nekoliko izvedbi. Također, bend salezijanske mladeži iz Žepča Marijin štit „spojio“ je nekoliko duhovnih pjesama u jednu te ju otpjevao nazočnima.

Animacija i statistike

Uslijedila je projekcija animacije koju je uradio djelatnik MCVN-a Miroslav Gracić, a u kojoj su prikazane aktivnosti Centra kroz proteklu godinu. Tako se moglo vidjeti da je NCM u protekloj godini okupio 11 975 mladih iz cijele BiH, Hrvatske, Italije, Njemačke, Češke, Austrije, Albanije i drugih zemalja svijeta. Također, Centar je surađivao s 50 domaćih i međunarodnih organizacija, a u njegovim prostorijama boravilo je jedan ili nekoliko dana čak 4 000 mladih. Također, NCM je okupio više od 4 500 mladih iz 35 sportskih klubova. Mladi su bili aktivni i u Regionalnim uredima u Travniku i u Posavini.

Potom je zbor DominikS pjesmom Misao svijeta zatvorio svečani program.

Poslije je nastavljeno druženje i domjenak u prostorijama Centra koji je i na ovaj način pokazao zahvalnost svim mladima, prijateljima, partnerima, volonterima i drugima koji su proteklih godina ugradili dio sebe u NCM Ivan Pavao II. i njegove projekte.

U dvorani Renovabis za mlade u isto vrijeme nastupili su Adnan Pacoli i Tarik Mulaomerović, natjecatelji u X factoru.

Nema komentara:

Objavi komentar